Περονοσπορος θερίζει την αμπελουργία

Δείτε το αρχείο http://hdl.handle.net/10329/1979  
Φορέας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συλλογή Ψηφιακό αποθετήριο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Περονοσπορος θερίζει την αμπελουργία
Επιμέρους συλλογή \'Αρθρα ελληνικών εφημερίδων για αγροτικά θέματα
Θέματα ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠεριγραφήΤα σταφύλια της οργής Ακτινογραφία των προβλημάτων σε όλη την Ελλάδα Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑ: Εξατομικευμένα προβλήματα στο Αμύνταιο. Βασική ποικιλία ξινόμαυρο. ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Μειωμένη κατά 30% η παραγωγή στη Ζίτσα λόγω περονόσπορου. iii: φ jM . .- ΛΕΥΚΑΔΑ: Μειωμένη η παραγωγή περίπου 30% στις ορεινές περιοχές Καρυές κι Εγκλουβή, λόγω περονόσπορου. Μείωση της παραγωγής στην ποικιλία Βερτζαμή, λόγω χαλαζιού. ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Μειωμένη κατά 40% η παραγωγή στη ζώνη της ποικιλίας μαύρου μεσενικόλα. Αλλες βασικές ποικιλίες: μερλό, σιράχ. ΛΑΡΙΣΑ: Καταστροφή μόνο στην περιοχή Δαμάσι άνω του 60%, στις υπόλοιπες περιοχές η παραγωγή είναι κανονική. Κύριες ποικιλίες: μοσχάτο Αμβούργου, βικτορια, Κάρντ™, μερλό, σιράχ. 1 "- * -<ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Μειωμένη 10% η παραγωγή στη Νέα Αγχίαλο, μικρότερος από πέρυσι ο όγκος της παραγωγής, που θα κυμανθεί περίπου στους 1.500 τόνους οινοστάφυλων. ΑΧΑΙΑ: Εξατομικευμένα προβλήματα στην Αχαΐα. Βασικές ποικιλίες: μοσχάτο, κορινθιακή, μαυροδάφνη, ροδίτης. ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Μειωμένη παραγωγή σε τοπικό επίπεδο κατά 40% στην ποικιλία βαρδέαστους Μαχαιράδες Ζακύνθου λόγω περονόσπορου. Προβλήματα και με την καλλιέργεια σταφίδας. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Ολική καταστροφή στις ποικιλίες τσαούσι, γουστολίδι ώς 100% ενώστη βασική ποικιλία ρομπόλα στη ζώνη ΠΟΠ, από 50%60%. Από τους 580 τόνους ρομπόλας θα συγκομιστούν 240 τόνοι. Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ Μειωμένη είναι η ελληνική παραγωγή Iσταφυλιών, κυρίως εξαιτίας του περονόσπορου. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη νότια και κεντρική Ελλάδα. Η ΛΗΜΝΟΣ: Μείωση της παραγωγής 30%-60%. Μειωμένη παραγωγή λόγω και της εγκατάλειψης αμπελώνων. Ano περίπου 2.000 τόνους θα τρυγηθούν μόλις 1,200. Βασική ποικιλία, μοσχάτο. ΕΥΒΟΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή κατά 60%-70% σε Δύστο, Κάρυστο και Ληλάντιο Πεδίο. Βασική ποικιλία το σαββατιανό. Η συγκόμιση θα είναι πάρα πολύ μικρή. ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή κυρίως στη Νεμέα περίπου 30%. Ο περονόσπορος έχει πλήξει και την κορινθιακή και τη σουλτανίνα. Η παραγωγή κυμαίνεται σε 7.000-8.000 τόνους. ΑΤΤΙΚΗ: Μειωμένη η παραγωγή κατά 30%-50% σε Μαρκόπουλο, Παιανία Σπάτα -πλην Κορωπίου-με βασική ποικιλία το σαββατιανό, από το οποίο παρασκευάζεται η ρετσίνα. Γύρω στο 25% η ζημιά στα Μέγαρα, ενώ το χωριό Μάζι δεν πρόκειται να τρυγήσει. J ΣΑΜΟΣ: Μείωση της παραγωγής 5%. Βασική ποικιλία μοσχάτο. ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή άνω του 70% στην περιοχή της Πυλίας. Η συγκόμιση έχει πέσει στο 50%. Πολλοί αμπελώνες έχουν εγκαταλειφθείεξαιτίας της χαμηλής τιμής του σταφυλιού. Βασικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται: καμπερνέ, σαρντονέ, μερλό, φωκιανός, ροδίτης. ΒΟΙΩΤΙΑ: Βιβλική Καταστροφή στις Ερυθρές 100% και μειωμένη η παραγωγή άνω του 50% σε Κριεκούκι, Βάγια, Σωπία, Ριτσώνα. Βασικές ποικιλίες: σαββατιανός, καμπερνέ, σαρντονέ. j -" t ΠΑΡΟΣ: Μείωση της παραγωγής 10%, λόγω καιρικών συνθηκών και περονόσπορου. Σε 550 τόνους υπολογίζεται να ανέλθει η φετινή παραγωγή. Βασικές ποικιλίες: μαλαγουζιά, ασύρτικο κ.ά. ΗΛΕΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή περίπου 30%, λόγω περονόσπορου. Ζημιές και στην κορινθιακή σταφίδα που συλλέγεται για αποξήρανση. ΚΡΗΤΗ: Βιβλική καταστροφή 70%-100% στην ανατολική Κρήτη, κυρίως Σητεία και Ηράκλειο, και 40% στα Πεζά. Καταστράφηκαν και τα επιτραπέζια, σουλτανίνα κ.ά. Μικροπροβλήματα στα Χανιά ano περονόσπορο. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Μείωση της παραγωγής 10%, όχι εξαιτίας του περονόσπορου αλλά λόγω κρύου και χιονιού την άνοιξη. Βασική ποικιλία, αθήρι. ΡΟΔΟΣ: Μείωση της παραγωγής της βασικής ποικιλίας του νησιού αθήρι) κατά 50%. Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Ατάβυρο. Μειωμένη η παραγωγή οινοστάφυλων όλων των ποικιλιών 30%.&ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ θερίζει την αμπελουργία «Ητανε στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο... περονόσπορος». Πάνω από 20 χρόνια είχαν οι Ελληνες αμπελουργοί να δουν τέτοια λαίλαπα στην παραγωγή tous εξαιτίας του περονόσπορου. Με τις τράπεζες να έχουν σταματήσει τη δανειοδότηση και τους συνεταιρισμούς και τις οινοΒιομηχα νίες να πάσχουν από ρευστό, το πρόβλημα στην αμπελουργία, στην οποία απασχολούνται πάνω από 200.000 ελληνικές οικογένειες, γιγαντώνεται. Tns ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγοι οι παραγωγοί που εγκατάλειψαν τ' αμπέλια τους και στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. ελαιόδεντρα), διότι σι χαμηλές τιμές τούς εξουθένωσαν οικονομικά. «Πέρυσι έφτασαν να πωλούνται 9 λεπτά το κιλό τα οινοστάφυλα, ενώ τα ίδια σταφύλια πριν από 3 χρόνια πληρώνονταν 30 λεπτά στην Αχαΐα. Η τιμή του κρασιού ήταν χαμηλότερη από το εμφιαλωμένο νερό, δηλαδή γύρω στα 2o λεπτά», εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Παρασκευάς Κορδοπάτης. Αλλοι παραγωγοί δεν προέβη Οι χαμηλές τιμές του οίνου και n έλλειψη δανειοδότησης εξουθένωσαν τους αμπελουργούς σαν στις καλλιεργητικές φροντί- μέσω Πολιτικής Σχεδίασης στρατηγικής κόστους, παρά μόνο με κρασιά ποιότητας, όπως επισημάνθηκε και στο στρατηγικό σχέδιο που εκπόνησε ο κλάδος. To χύμα κρασί είναι εξαιρετικά ευάλωτο οτη νοθεία. Η χώρα μας έχει υψηλά κόστη, μεταφορικών, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων που αυξομειώνονται ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία, αν τα χωράφια είναι ποτιστικά ή όχι, ενώ η γη, ιδίως στα νησιά, είναι ακριβή (π.χ. Σαντορίνη). Πέρυσι, όπως λέει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης, φτάσαμε να διακινείται κρασί ανά λίτρο στην τιμή των 2o λεπτών, όταν στον καταναλωτή, στην εστίαση , ο χύμα οίνος το λίτρο έφτανε μέχρι lo €! Οι χαμηλές τιμές οδήγησαν ολοένα και περισσότερους αμπελουργούς να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους. To αποτέλεσμα ήταν ολέθριο διότι εξαιτίας των καιρικών φαινομένων και της εγκατάλειψης χωραφιών έπεσε στην κυριολεξία περονόσπορος. Ο μύκητας χτύπησε ανελέητα κυρίως την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Ρόδο και την Κεφαλονιά. Ομως, η καταστροφή λόγω περονόσπορου δεν αποζημιώνεται μέσω οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Υπάρχουν υποσχέσεις από κυβερνητικά χείλη ότι θα εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής, ώστε να υπάρξουν αποζημιώσεις δες, διότι δεν άντεξαν το κόστος. Πέρυσι είδαμε αγρότες να διεκδικούν χρήματα και v' αποκλείουν την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, ενώ δυστυχώς ανάλογες σκηνές αναμένεται να επαναληφθούν φέτος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οινοβιομηχανία της βόρειας Ελλάδας χρωστά χρήματα σε αμπελουργούς εδώ και τρία χρόνια. Η ελληνική παραγωγή οίνου κυμαίνεται σε περίπου 35θ.οοο τόνους, που προέρχονται από οινοστάφυλα σε έκταση 700.000 στρεμμάτων, ενώ 5θο.οοο στρέμματα παράγουν επιτραπέζια σταφύλια (βρώσιμα) και σταφίδες, δηλαδή κάπου 650.000 τόνους. To θετικό της υπόθεσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα παράγει καλύτερα κρασιά, δίνει βαρύτητα στη συσκευασία και την παρουσίαση των ελληνικών κρασιών και διαρκώς βελτιώνεται. Καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση, ενώ το ιο% του ελληνικού κρασιού προορίζεται για εξαγωγές στην Ευρώπη και οε τρίτες χώρες. Ομως, η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο κλήρο, δεν έχει εκβιομηχανίσει την παραγωγή της λόγω και γεωγραφικού ανάγλυφου και δεν μπορεί v' ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους παίκτες στην αγορά βάσει Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ). Στη χώρα μας, ο περονόσπορος πρωτοεμφανίστηκε το ι88ι στη Μεσσηνία kl έκτοτε εμφανίζεται σε περιόδους με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, σε συνδυασμό με ζέστη. Επί ένα εικοσαήμερο τον περασμένο Ιούνιο παρατηρήθηκε διαρκής εναλλαγή βροχής-ζέστης, με αποτέλεσμα να υπάρξει ραγδαία εξάπλωση του μύκητα, που προσβάλλει όλα τα πράσινα τμήματα του φυτού με συνέπεια ο καρπός να ζαρώνει και να χαλάει προτού ωριμάσει. Φέτος, η εμφάνιση του περονόσπορου παρατηρήθηκε ακόμη και σε χωράφια όπου έγιναν ψεκασμοί. Με την προσβολή από το μύκητα, τα αμπελόφυλλα παρουσιάζουν κηλίδες ανοιχτού πράσινου χρώματος και στη συνέχεια νεκρώνονται, σκίζονται και πέφτουν. Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον περονόσπορο έδειξαν ξενικές ποικιλίες και όχι ελληνικές. Παρ' ότι υπάρχει μια εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, η τελική θα διαμορφωθεί μετά το πέρας του τρύγου, ο οποίοςλόγω και των καιρικών συνθηκών φέτος θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση. Επιπλέον, υπάρχουν αμπελουργικές ζώνες που ο τρύγος πραγματοποιείται τον Οκτώβριο. annio@enet.gr 18,19
Δημιουργός ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΝΑ
Ημερομηνία2011-08-29T07:30:11Z
Ημερομηνία2011-08-29
ΕκδότηςΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΤύποςΑΡΘΡΑ