δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Στην παρούσα εργασία αναλύεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Καρδίτσας. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα, εποχή που δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη η πόλη της Καρδίτσας, αναφέροντας τι υπήρχε στην περιοχή πριν και συνεχίζοντας στο πέρασμα του χρόνου με την βυζαντινή εποχή όπου γίνονται επιδρομές από σλαβικά φύλλα, από την εποχή αυτή σώζονται το κάστρο στο Κιέριο και του Φαναρίου. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας κατά την οποία, πιθανότατα, χρονολογείται και η ίδρυση της Καρδίτσας, γίνονται σημαντικές μάχες ιδιαίτερα στις ορεινή περιοχή του νομού. Ιδιαίτερες προσωπικότητες του νομού είναι ο Κατσαντώνης και ο Καραϊσκάκης. Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή των μοναστηριών στα ορεινά των Αγράφων στον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση. Μνημεία της τουρκοκρατία που σώζονται μέχρι σήμερα είναι το Κονάκι του Προδρόμου και πολυάριθμα γεφύρια. Στα χρόνια που ακολουθούν άρχισαν οι αγώνες των αγροτών της Θεσσαλίας εναντίων των τσιφλικάδων. Επί εικοσιπέντε χρόνια διεξάγεται μια σύγκρουση ανάμεσα στους τσιφλικάδες και στους αγρότες της Θεσσαλίας. Ακολουθεί η ναζιστική κατοχή με κορυφαία αντιστασιακά γεγονότα στην περιοχή της Καρδίτσας το Αντάρτικο Αεροδρόμιο της Νεβρόπολης και "Η μάχη της σοδειάς" στον Καρδιτσιώτικο κάμπο. Το Σεπτέμβρη του 1944 ελευθερώνεται οριστικά από την ξένη κατοχή. Κάποιες από τις προσωπικότητες που ξεχώρισαν την εποχή αυτή είναι ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, ο Δημήτρης Γιολδάσης, ο Ζήσης Σκάρος και ο Αντώνης Σαμαράκης. Επίσης την εποχή αυτή κτίζονται και πολλά σημαντικά κτίρια. Σήμερα η πόλη είναι η μικρότερη της Θεσσαλία με ιδιαίτερη πολιτιστική ζωή.
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.