Ή σημασία πού αποδίδεται στην τοξικότητα τών άφλατοξινών σέ συνδυασμό μέ τό γεγονός οτι στην Ελλάδα δέν έχει εξετασθεί επισταμένα ή ΰπαρξή τους στά τρόφιμα, αποτέλεσαν τήν αιτία νά διερευνηθεί σέ πρώτη φάση, αν υφίσταται καί σέ ποια φυσικά έκταση, θέμα παρουσίας τών τοξινών αυτών στίς ζωοτροφές. Γιά τον σκοπό αυτόν εξετάσθηκαν 450 δείγματα διάφορων ζωοτροφών, πού λήφθηκαν στην τύχη άπό ολα σχεδόν τά διαμερίσματα της χώρας κατά το χρονικό διάστημα 1974-1977. Τά αποτελέσματα πού πρέκυψαν, μπορεί να χαρακτηρισθούν ως αρκετά ενθαρρυντικά. Καί τοΰτο, αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο 23 δείγματα άπό τά 450 (ποσοστό 5,11%) βρέθηκαν νά περιέχουν άφλατοξίνες, καί μάλιστα στην πλειονότητα τους μέ συγκεντρώσεις κάτω άπό τά διεθνώς επιτρεπόμενα όρια. Επειδή ομως δέν μπορεί νά προδικάζεται πάντοτε τό αμετάβλητο τών ευμενών αυτών αποτελεσμάτων, επιβάλλεται: α) διαρκής επαγρύπνηση μέ τή διενέργεια συχνής καί συστηματικής διερευνήσεως καί β) νομοθετική καθιέρωση καί στην Ελλάδα τοΰ ελέγχου τών ζωοτροφών γιά την παρουσία άφλατοξινών. Ή μεγάλη σημασία πού αποδίδεται στην τοξικότητα τών άφλατοξινών, σε συνδυασμό μέ τό γεγονός οτι στην Ελλάδα δέν έχει εξετασθεί επισταμένα ή ύπαρξη τών μυκοτοξινών αυτών στίς ζωοτροφές μας ώθησαν στή διεξαγωγή τής έν λόγω μελέτης. 'Αποτέλεσαν δηλαδή τήν αιτία νά διερευνηθεί άν υπάρχει καί σέ πιά φυσικά έκταση, θέμα παρουσίας άφλατοξινών στίς ζωοτροφές. Γι’ αυτόν το σκοπό ακολουθήθηκε ό τρόπος εργασίας πού περιγράφεται παρακάτω και υστέρα άπό παράθεση βασικών δεδομένων γι' αυτές τις τοξίνες
(EL)
The great importance of aflatoxins' toxicity together with the fact that their existence in feeds has not examined intensively in Greece, were the reasons for undertaking this investigation in order to determine whether a potential problem exists and if so, to study the extent of this problem. For that purpose 450 samples, of different kinds of feeds, taken randomly from all over the country between the years 1974 and 1977, were examined. The data obtained can be concerned as encouraging, since only 23 samples (5,11%) were confirmed as positive, and the concentrations of aflatoxins were, most of all, below the European Economic Community tolerances for feeds. Considering that nobody can prejudge the repeatability of these favourable data it is imposed to control continually and systematically the aflatoxin level in feeds and to establish a relative legislation in our country.
(EN)