Παραγωγή ερυθρού οίνου προερχομένου από βιολογική αμπελοκαλλιέργεια
Μπάρτζος, Ξενοφώντας
Η παραγωγή των βιολογικών προϊόντων, άρα και του κρασιού, διέπεται από τις διατάξεις του ΚΑΝ 2092/91(ΕΟΚ) ¨Περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής¨.
Σήμερα οι καταναλωτές ζητούν όλο και περισσότερα γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής που προέρχονται από καλλιέργειες που εφαρμόζουν γεωργικές πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον και χρησιμοποιούν οικολογικές μεθόδους παραγωγής. Η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον άρχισε από τις ανεπτυγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου παρατηρήθηκε διαταραχή της ισορροπίας του οικοσυστήματος.
Με τη βιολογική γεωργία αποτρέπεται η χρησιμοποίηση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στον ίδιο τον καταναλωτή άμεσα με την ύπαρξη χημικών υπολειμμάτων, κυρίως, σε βρώσιμα γεωργικά προϊόντα.