Μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης δειγμάτων μελιού
Μπάρκος, Αθανάσιος
Το μέλι είναι μια τροφή με ιδιαίτερα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστές οργανοληπτικές ιδιότητες. Παράγεται από τις μέλισσες, οι οποίες συλλέγουν νέκταρ και μελιτώματα από τα φυτά, ουσίες τις οποίες μετατρέπουν σε μέλι. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μελιών, αφενός επειδή κάθε φυτό συνεισφέρει τα δικά του χαρακτηριστικά συστατικά, αφετέρου επειδή υπάρχουν μεγάλες κλιματολογικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων περιοχών.
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η αντιοξειδωτική δράση δειγμάτων μελιού. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται τα διάφορα είδη μελιού, η διατροφική του αξία και η αυθεντικότητά του. Επίσης, αναφέρονται οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αντιοξειδωτική και στην αντιβακτηριδιακή του δράση καθώς και στις μεθόδους προσδιορισμού της αντιοξειδωτικής του δράσης που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η εργαστηριακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Εργαστήριο του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κάνοντας χρήση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Εξετάστηκαν 20 δείγματα μελιού (πολυποικιλιακά) περιόδου συλλογής 2016-2017. Για την εκτίμηση της αντιοξειδωτικής δράσης τους χρησιμοποιήθηκε η δοκιμή με τη σταθερή ελεύθερη ρίζα διφαίνυλο πικρυλυδραζύλιο (DPPH•), η μέθοδος 2,2΄- αζινόδι-(3-αιθυλβενζοδιαζολινο-6-σουλφονικό οξέος) (ABTS) και η μέθοδος της ικανότητας αναγωγής ιόντων σιδήρου Fe+3(Ferric Ion Reducing Power Assay –FRAP). Επίσης, πραγματοποιήθηκε μελέτη της σύστασης τους με μέτρηση των ολικών φαινολών χρωματομετρικά με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu.