Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η συγκριτική μελέτη της χημικής σύνθεσης και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών νωπού πρόβειου γάλακτος, των φυλών Καραγκούνικο, Φλωρίνης και Χίου, κατά την μέση γαλακτική περίοδο.
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζουμε το πρόβειο γάλα και τα προϊόντα του, καθώς και την εξέλιξη παραγωγής του τα τελευταία χρόνια. Η Ελληνική αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω του ότι είναι η τρίτη στο κλάδο των τροφίμων και περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο των τροφίμων γενικότερα.
Πιο συγκεκριμένα προσδιορίστηκαν τα παρακάτω χαρακτηριστικά: υγρασία, τέφρα, πρωτεΐνη, λιποπεριεκτικότητα, λακτόζη, οξύτητα (SH, D), pH, ηλεκτρική αγωγιμότητα, δείκτης διάθλασης και ειδικό βάρος.
Οι παραπάνω αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα γάλακτος των τριών φυλών ξεχωριστά, στα εργαστήρια της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής της Φλώρινας. Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν προήλθαν από την ανάμειξη ισόποσης ποσότητας γάλακτος πρωινής και απογευματινής άμελξης.
Εν κατακλείδι, ακολουθώντας τις προαναφερθείσες μεθόδους και λαμβάνοντας υπόψην όλους τους περιορισμούς, οδηγηθήκαμε στη σύγκριση τριών διαφορετικών γαλάτων, ως προς τη φυλή τους.