Τα ξηρά φασόλια Πρεσπών με προστασία ονόματος και προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη αποτελούν τον βασικό οικονομικό και παραγωγικό πλούτο της περιοχής των Πρεσπών, Φλώρινας. Εκτός της διατροφικής αξίας που κατέχουν προστίθεται και η σημασία αυτού του αγροδιατροφικού προιόντος που διαδραματίζει στην τοπική κοινωνία και κατά επέκταση στην χώρα.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία προσπαθεί χρησιμοποιώντας την επιστημονική έρευνα που διατίθεται από επιστήμονες, οργανισμούς και τοπικούς φορείς να αναδείξει αρχικά τα βασικά βοτανικά και ποιοτικά στοιχεία των ξηρών φασολιών σαν είδος. Στη συνέχεια με την συγκριτική ποσοτική μελέτη σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, ελληνικό και τοπικό επίπεδο στοχεύει στο να αποδείξει ότι οι τοπικές ποικιλίες των Πρεσπών αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα στο σύνολο της παραγωγής αρχικά της χώρας και αργότερα της ευρωπαϊκής αγοράς. Ακόμα, με την ανάλυση των ποιοτικών δεικτών προστατευόμενης ονομασίας γίνεται κατανοητό το πολιτικό και νομικό πλαίσιο που καλούνται να συμμετάσχουν οι εγχώριοι παραγωγοί.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής γίνεται σαφές ότι ο ρόλος που διαδραματίζουν τα φασόλια Πρεσπών είναι σημαντικός και με την σωστή κατεύθυνση της παραγωγής μπορεί να επιτευχθεί μια σημαντική προώθηση τους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.