Προοπτικές και εξελίξεις του ηλεκτρονικού εμπορίου στην παγκοσμιοποιημένη αγορά
Κάλφας, Αριστείδης
Κουτελίδου, Παρασκευή
Το περιβάλλον, όπως παρατηρούμε, στις ημέρες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και ιδιαίτερα στην μεταβιομηχανική εποχή που διανύουμε έπαψε να είναι προβλέψιμο. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο αγορών είναι τόσο γρήγορες, ώστε να απαιτούν ευελιξία κινήσεων, δυνατότητα προσαρμογής και εκμετάλλευσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το κύμα αυτό της μεταμόρφωσης και αναβάθμισης ήταν συνέπεια της σύγκλισης της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών με άμεσο εκφραστή το διαδίκτυο και συγκεκριμένα το ηλεκτρονικό εμπόριο που διενεργείται μέσα από το διαδίκτυο.
Είναι γεγονός ότι, την εποχή μας θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως εποχή της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών λόγω της ταχείας ανάπτυξης που είχαν τα τελευταία χρόνια. Οπού και αν στραφεί κανείς γύρω του ακούει για την κινητή τηλεφωνία, το διαδίκτυο, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για Mp3, Kbytes, Mbytes, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλους σχετικούς όρους. Πριν μερικά χρόνια το διαδίκτυο για εμάς ήταν άγνωστο μέχρι που η ανάπτυξη και συνεχής βελτίωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών το έφερε μέσα στο ίδιο το σπίτι μας. Βέβαια την ανάπτυξη του αυτή δεν την οφείλει μόνο στη βελτίωση των Η/Υ αλλά και στη βελτίωση των λογισμικών προγραμμάτων και των δικτύων.
Το διαδίκτυο που εισχώρησε στην ζωή μας, σήμερα αποτελεί ένα από τα κύρια μέσα πληροφόρησης και επικοινωνίας για όσους έχουν πρόσβαση σε αυτό. Ο αριθμός των χρηστών που εργάζονται, που κάνουν τις συναλλαγές τους, τις αγορές τους, που επικοινωνούν με ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου δια μέσω αυτού είναι αρκετά μεγάλος. Διαμορφώθηκε, λοιπόν, μια παγκόσμια αγορά με εικονική μορφή αλλά και με πραγματικές εμπορικές συναλλαγές.
Οι εμπορικές αυτές συναλλαγές που διενεργούνται στο διαδίκτυο ονομάστηκαν ηλεκτρονικό εμπόριο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο με την σειρά του δημιούργησε ή καλύτερα οφείλεται κατά ένα ποσοστό για την εμφάνιση της «Νέα οικονομίας», που περιέχει όλες εκείνες τις εμπορικές συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, αλλά και τις εμπορικές συναλλαγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Το Internet και το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτέλεσε ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης και εξέλιξης, ένα ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα και γιατί όχι μια καινοτομία δραστηριοποίησης στο νέο φαινόμενο της «Νέα οικονομίας»
Θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε λίγα ιστορικά γεγονότα για το πώς έγινε η αρχή του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου, θα αναφέρουμε τα οφέλη και τους λόγους για τους οποίους μια επιχείρηση πρέπει να το χρησιμοποιεί αλλά και για τους κινδύνους που κρύβει. Έπειτα θα συγκρίνουμε το παραδοσιακό και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα δούμε τα κοινά τους σημεία και θα αναφερθούμε λίγο και στο ηλεκτρονικό Μάρκετινγκ (e-marketing). Αφού υποδείξουμε μερικά από τα βασικά βήματα εφαρμογής του ηλεκτρονικού εμπορίου, θα αναφερθούμε στα προβλήματα που παρουσιάζονται σ’ αυτό και στα μέτρα ασφάλισης από τους κινδύνους.
Επίσης θα αναφερθούμε στις προοπτικές και στις εξελίξεις του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς στις επιπτώσεις που έχει στη κοινωνία, το διεθνές εμπόριο και την απασχόληση. Ενώ κλείνοντας θα προσπαθήσουμε να αποδώσουμε τα πιο σημαντικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν σε αυτή την μελέτη.