Ο κρόκος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη του Ν. Κοζάνης
Λάτσκου, Μαλαματή
Ο κρόκος είναι ιδιαίτερα γνωστός από τα αρχαία χρόνια όσον αφορά στις θεραπευτικές του ιδιότητες και έχει μια εξέχουσα θέση σε όλο τον κόσμο. Ακόμη, ο κρόκος συμπεριλαμβανόταν στα πιο γνωστά φυτά των Αιγυπτίων, των Ρωμαίων και των Ελλήνων σχετικά με το άρωμα, το χρώμα και τις αφροδισιακές του ιδιότητες. Ο ήμερος κρόκος θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με ιδιαίτερη χρωστική ικανότητα και συναντάται στη χώρα μας από την αρχαιότητα όπως αναφέρουν ο Αισχύλος και ο Όμηρος. Επίσης, τα κόκκινα στίγματά του χρησιμοποιούνταν για τα τρόφιμα σαν αρωματικές ουσίες . Όσον αφορά στην προέλευσή του υπάρχουν άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι φυτό της Μέσης Ανατολής και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, ενώ άλλα άτομα ισχυρίζονται ότι η καταγωγή του κρόκου είναι η Ελλάδα. Στις μέρες μας ο κρόκος καλλιεργείται σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα η μοναδική περιοχή καλλιέργειάς του είναι η Κοζάνη, καθώς τριάντα εννιά χωριά της Κοζάνης καλλιεργούν τον κρόκο κατ’ αποκλειστικότητα και παράγουν περίπου πέντε τόνους κρόκου που είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό του κόσμου.