Οι επιπτώσεις του Covid-19 στις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με έμφαση τα τρόφιμα
Σπανού, Γεωργία
Καγιαμπασλίδου, Ευθυμία
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετώνται «Οι επιπτώσεις του COVID-19 στις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με έμφαση τα τρόφιμα». Η έρευνα που ολοκληρώθηκε πάνω σε αυτό το θέμα, παρατηρήθηκε ότι η έξαρση της πανδημίας covid-19 έχει προκαλέσει αναγκαίο μετασχηματισμό σε γενικότερο πλαίσιο συμπεριλαμβανομένης ολόκληρη την υφήλιο.
Αρχικά, αναφέρεται η κρισιμότητα του ιού και οι επιρροές που έχει προκαλέσει με την εμφάνιση του από την αρχή της πανδημίας. Επίσης, ένας σημαντικός κλάδος που είχε επιπτώσεις είναι και ο γεωργικός τομέας όπως θα δούμε παρακάτω που είχε ολική αναστάτωση στις πρώτες ύλες αλλά και σε πλήθος ανθρώπων. Βασικό προτέρημα όμως ήταν και η άμεση ανταπόκριση από κάποια κράτη που επιδίωξαν διάφορες στρατηγικές για την πολιτική μείωση κινδύνου της πανδημίας covid-19.
Στην συνέχεια, αναφερόμενοι στο δεύτερο κεφάλαιο θα μεταβούμε στον τομέα των τροφίμων. Οι αγορές πανικού λόγω έλλειψης τροφίμων και η ταυτόχρονη αύξηση των τιμών είχε σημαντικές επιδράσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, πράγμα που προκάλεσε προβληματισμό στους ειδικούς και μετέβησαν σε λύσεις όπως είναι η αντοχή των τροφίμων ή ακόμη και ο μετασχηματισμός στον τομέα αυτό.