Συγκριτική μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών νωπού αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Συγκριτική μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών νωπού αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος

Δήμας, Παναγιώτης
Καπατσολίδης, Βασίλειος

Thesis
NonPeerReviewed

2022


Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Συγκριτική μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών νωπού αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος», εκπονήθηκε στα εργαστήρια του τμήματος της Γεωπονίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης των σπουδών μου. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας επιλέχθηκαν γάλατα από δέκα παραγωγούς. Τα δείγματα αυτά αφορούσαν το αγελαδινό και το κατσικίσιο γάλα, προκειμένου να εξεταστούν ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και να μελετηθούν και να αξιολογηθούν ως προς τη συμμόρφωση τους με τις προδιαγραφές που θέτει ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών. Οι αναλύσεις των πειραματικών διαδικασιών είχαν ως σκοπό τον έλεγχο των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αγελαδινού και του κατσικίσιου γάλακτος, ξεκινώντας από τη μέτρηση της τιμής της ενεργού οξύτητας (pH). Στη συνέχεια, ακολούθησε ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας των δειγμάτων σε υγρασία, τέφρα, λίπους, στερεά υπολείμματα άνευ λίπους (ΣΥΑΛ) και Σημείο Πήξεως (ΣΠ). Έπειτα, έγινε ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, λακτόζη και ποσοστό νερού. Τα τελικά αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν από τις πειραματικές διαδικασίες, συγκρίθηκαν μεταξύ τους και μαζί με τη συλλογή όλων των υπολοίπων πληροφοριών συντέλεσαν στην ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας, εκτιμώντας την έννοια των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δειγμάτων αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος.

Γαλακτοκομία

Greek

cc_by_nc_nd




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)