Συγκριτική μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών γάλακτος γαϊδούρας με μητρικό γάλα

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Συγκριτική μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών γάλακτος γαϊδούρας με μητρικό γάλα

Παπάζογλου, Γεώργιος
Τερζίδης, Απόστολος Ιωάννης

Thesis
NonPeerReviewed

2022


Το μητρικό γάλα είναι ευρέως γνωστό για την σπουδαιότητα του, τόσο στο αναπτυξιακό όσο και στον αντιμικροβιακό τομέα του για το νεογέννητο. Από την αρχαιότητα έως σήμερα έχει τονιστεί η αναγκαιότητα του μητρικού θηλασμού, από τον οποίο επωφελείται όχι μόνο το μωρό, αλλά και η μητέρα. Όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται για την μελέτη των ευεργετικών συστατικών του. Μολαταύτα, την τελευταία δεκαετία ποικίλες έρευνες έχουν ρίξει το ενδιαφέρον τους στο γάλα γαϊδούρας, επίσης γνωστό για την σπουδαιότητα του. Το γαϊδουρινό γάλα έχει παρόμοια σύσταση με το μητρικό γάλα και αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, είτε ως συ-στατικό σε προϊόντα καλλωπισμού είτε αυτό καθαυτό ως τρόφιμο. Τα έως τώρα δεδομένα ομολογούν πως το ονόγαλα θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το αγελαδινό γάλα, ιδίως σε περιπτώσεις βρεφικής δυσανεξίας στη λακτόζη. Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στην σύγκριση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δύο αυτών ειδών γάλακτος, τα οποία αναλύθηκαν στο Εργαστήριο Χημείας στο τμήμα Γεωπονίας στη Φλώρινα. Σε συνδυασμό με βιβλιογραφική έρευνα, έγινε μια πολύ σημαντική διερεύνηση για το πόσο τελικά μοιάζουν τα μητρικό με το γαϊδουρινό γάλα και κατά πόσο το μητρικό γάλα θα μπορούσε να αντικατασταθεί από το ονόγαλα, σε περίπτωση έλλειψης του πρώτου.

Γαλακτοκομία

Greek

cc_by_nc_nd




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)