Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο την έρευνα πάνω στην ασηπτική διεργασία των τροφίμων καθώς και την ασηπτική συσκευασία. Ασηπτική επεξεργασία και συσκευασία είναι μια τεχνική συντήρησης τροφίμων στην οποία μπορούμε να πούμε πως χρησιμοποιούνται σχετικά ή-πιες διεργασίες αποστείρωσης σε σύγκριση με την μέθοδο της κονσερβοποίησης που έχουν στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Χωρίζεται από δυο ξεχωριστά συστήματα που λειτουργούν όμως και ενιαία :το σύστημα ασηπτικής επεξεργασίας και το σύστημα της ασηπτικής συσκευασίας. Η εργασία έχει χωριστεί σε 9κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη αναφορά κάποιον ορισμών και μια ιστορική αναδρομή. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση πάνω στις θερμικές επεξεργασίες. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην ασηπτική διεργασία. Στο τέταρτο κε-φάλαιο αναθέτεται στην αποστείρωση και στις τεχνολογίες -μεθόδους που υπάρχουν. Στο πέμπτο κεφάλαιο εξετάζεται λεπτομερώς η τεχνολογία εμποδίων. Στο έκτο κεφάλαιο αναλύεται η ωμική θέρμανση. Στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην τροποποιημένη ατμόσφαιρα (ΜΑΡ). Στο όγδοο κεφάλαιο αναφέρονται κάποια προϊόντα που λόγω της δομής τους και σύστασης τους είναι ευάλωτα στη συνθήκες ο χυμός και το γάλα και βλέπουμε πως η ασηπτική διαδικασία τα χαρίζει περισσότερη ασφάλεια ως την κατανάλωση τους. Στο ένατο και τελευταίο κεφάλαιο καταλήγουμε σε συμπεράσματα ως προς την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα των μεθόδων αυτών στην ζωή του ανθρώπου.