Η καλλιέργεια του αγγουριού σε θερμοκήπια του Ν. Δράμας
Κλειτσιώτης, Ευάγγελος
Αντικείμενο της εργασίας μου είναι η καλλιέργεια του αγγουριού. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες του αγγουριού είναι εγκατεστημένες στα προάστια του Ν. Δράμας, στο Καλαμπάκι, στο Δοξάτο και τέλος στην περιοχή των Κουδουνιών.
Τα τελευταία χρόνια οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες έχουν εκσυγχρονιστεί αρκετά, με αποτέλεσμα ν’αυξηθούν και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Συνέπεια αυτού, είναι οι καλλιέργειες να γίνουν λιγότερο προσοδοφόρες, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εποχή στην οποία γίνεται η κυρίως εμποροποίηση του αγγουριού. Παρόλ’αυτά υπάρχει αξιόλογο οικονομικό ενδιαφέρον για την επέκταση της καλλιέργειας δεδομένου ότι θεωρείται σημαντική εναλλακτική οικονομική διέξοδος.
Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή καταλαμβάνουν 90-110 στρέμματα, και για την καλλιέργεια χρησιμοποιούνται μόνο υβρίδια αγγουριάς. Τα κυριότερα υβρίδια που χρησιμοποιούνται είναι η Palmera, η Hana, η Sandra.