Το Μαστιχόδενδρο της Χίου = Pistacia lentiscus var. Chia
Ψώρας, Κωνσταντίνος
Στόχος της εργασίας είναι να «αναγνωριστεί» η μοναδικότητα του προϊόντος, η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, η ανάγκη προστασίας του μαστιχόδενδρου και κατ’ επέκταση των προϊόντων του, η προώθηση για την καλλιέργεια και την κατανάλωση. Η καλλιέργεια του Pistacia lentiscus var. Chia είναι μια πολύ σοβαρή δραστηριότητα, αφού η παραγωγή της μαστίχας είναι μια παγκόσμια μοναδικότητα. Στην αρχή της εργασίας δίνονται κάποιες πληροφορίες για το νησί της Χίου, σχετικά με την οικονομία, τον πληθυσμό, καθώς επίσης και τις κλιματολογικές συνθήκες. Μάλιστα το κλίμα συνδέεται στενά με την μαστιχοκαλλιέργεια και η παραγωγή της ρητίνης του μαστιχόδενδρου, οφείλεται και σε κλιματολογικούς παράγοντες.