Οι παράγοντες που επηρεάζουν το χρώμα του κρέατος

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Οι παράγοντες που επηρεάζουν το χρώμα του κρέατος

Δημητριάδου, Αλίκη

Το χρώμα αποτελεί το βασικότερο οργανοληπτικό χαρακτηριστικό που επηρεάζει την επιλογή του καταναλωτή τη στιγμή αγοράς. Το χρώμα του κρέατος οφείλεται στην παρουσία χρωστικών ουσιών που απορροφούν το φως ορισμένου μήκους κύματος. Η κύρια χρωστική ουσία του κρέατος είναι η μυοσφαιρίνη η οποία είναι υπεύθυνη κατά 95% περίπου για το χρώμα του κρέατος. Άλλες χρωστικές είναι η αιμοσφαιρίνη των ερυθρών κυττάρων του αίματος, τα κυτοχρώματα και οι φλαβίνες οι οποίες ωστόσο συμβάλλουν λίγο στο χρώμα του κρέατος. Κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης οξυγόνου, η μυοσφαιρίνη οξυγονώνεται και μετατρέπεται σε οξυμυοσφαιρίνη δίνοντας στο κρέας λαμπερό ερυθρό χρώμα. Παρουσία οξυγόνου, ο σίδηρος της μυοσφαιρίνης μπορεί επίσης να οξειδωθεί, με αποτέλεσμα η μυοσφαιρίνη να μετατραπεί σε μεταμυοσφαιρίνη δίνοντας στο κρέας καστανό χρώμα

Thesis
NonPeerReviewed

Κτηνοτροφία
Κρέας


Greek

2008

http://anaktisis.uowm.gr/149/


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)