Όταν μιλάμε για βιολογικά γεωργικά προϊόντα (οργανικά ή οικολογικά), εννοούμε τα προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Αντίθετα, η καλλιέργειά τους βασίζεται σε φυσικά λιπάσματα όπως η κοπριά και εφαρμόζονται τεχνικές καλλιέργειας όπως η εναλλαγή των καλλιεργειών. Οπότε τα προϊόντα που παράγονται με αυτό τον τρόπο έχουν απαλλαγεί από τυχόν βλαβερές χημικές ουσίες, ενώ παράλληλα προστατεύεται και το οικοσύστημα (έδαφος, νερό, φυτά, ζωντανοί οργανισμοί). Βιολογικά προϊόντα μπορεί να είναι (εκτός από τα κηπευτικά και τα φρούτα) και κτηνοτροφικά ή πτηνοτροφικά προϊόντα (αυγά, κοτόπουλα). Τα βιολογικά προϊόντα είναι καλύτερα για την υγεία του ανθρώπου μια και δε χρησιμοποιούνται κατά την καλλιέργεια φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Είναι πιο εύγευστα και νόστιμα αφού έχουν ωριμάσει με "φυσικό τρόπο", όπως ορίζει η ίδια η φύση και όχι με εσπευσμένους και τεχνητούς τρόπους ωρίμανσης. Είναι πιο θρεπτικά γιατί χωρίς τη χρήση χημικών συγκρατούν λιγότερο νερό και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία. Συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Προστατεύουν το έδαφος και ζωικούς οργανισμούς από τοξικά υπολείμματα και χημικά.