Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να μελετήσει δεδομένα σχετικά με την παραγωγή και την ποιότητα του μελιού. Για το σκοπό αυτό εξηγήθηκε καταρχήν ο ρόλος και η λειτουργία των μελισσών σε μια κυψέλη. Κατόπιν ορίστηκε το προϊόν μέλι και αναφέρθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή του καθώς επίσης και διάφορα είδη του. Αναλύθηκε διεξοδικά η χημική του σύσταση και εξηγήθηκαν οι ευεργετικές του ιδιότητες, ως συνέπεια των συστατικών του. Στη συνέχεια περιγράφηκε ο τρύγος του μελιού και διάφορες μέθοδοι παραλαβής του από τις κυψέλες. Τέλος, δόθηκαν τα αναγκαία κριτήρια που επηρεάζουν την ποιότητα του μελιού και το νομικό πλαίσιο που διέπει την παραγωγή και διαφύλαξή του ως προϊόν.