Αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή οίνου στην περιοχή της Νάουσας
Αγουράτσιου, Παρασκευή
Ως τόπος καταγωγής του θεού Διόνυσου, η Νάουσα αποτελεί μέχρι και σήμερα, πόλη του οίνου και της αμπέλου. Το χώμα, τα νερά, το κλίμα της αποτέλεσαν πάντα τον ιδανικό συνδυασμό για την καλλιέργεια των πιο ευγενών ποικιλιών αμπελιών. Αυτή η παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας στη Νάουσα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται αφενός την αμπελοκαλλιέργεια, όπως αυτή εφαρμόζεται στην περιοχή της Νάουσας, με εκτενή αναφορά στις καλλιεργητικές φροντίδες και την πιο σημαντική ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, το Ξινόμαυρο. Αφετέρου, αναφέρεται στην διαδικασία παραγωγής οίνου, λευκού, ερυθρού και ροζέ, και ειδικότερα στους τύπους και τις κατηγορίες οίνων που παράγονται στην περιοχή. Επιπρόσθετα, παρατίθενται στοιχεία αναφορικά με τις εκτάσεις των αμπελώνων που καλλιεργούνται στη Νάουσα, τους τύπος του εδάφους όπου είναι φυτεμένα, τις ετήσιες αποδόσεις τους και την διανομή της συνολικής παραγωγής σταφυλιών στα ιδιωτικά και συνεταιριστικά οινοποιεία.