Ποιοτικός έλεγχος τυριού φέτα που πωλείται επί ζυγίω
Στεφανίδης, Ιωάννης
Ο ποιοτικός έλεγχος είναι ένα από τα βασικότερα στάδια στην παραγωγική διαδικασία Φέτας. Η μέτρηση των βασικών χαρακτηριστικών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την παραγωγή ποιοτικού και ανταγωνιστικού τυριού.
Η τυροκομία στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια θεωρείται ιερή και η ανάπτυξή της είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό κατέχει σημαντική θέση στον ευρύτερο κλάδο των γαλακτοκομικών ειδών. Τα τυριά και ιδιαίτερα η Φέτα αποτελούν βασικό είδος διατροφής αλλά και συγχρόνως είναι πολύ αγαπητά στους έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι κατέχουν τη δεύτερη θέση ετήσιας κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για τα τυροκομεία και τις μεγάλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις, η Φέτα είναι το πιο γνωστό Ελληνικό τυρί στις διεθνείς αγορές και συνεπώς αυτό παρουσιάζει τις καλύτερες προοπτικές για τις εξαγωγικές προσπάθειες των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων. Για αυτό το οι Ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να προστατεύσουν τη Φέτα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.