Εφαρμογή συστήματος HACCP σε χώρους μαζικής εστίασης

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Εφαρμογή συστήματος HACCP σε χώρους μαζικής εστίασης

Χώτος, Μιχαήλ

Στην σημερινή εποχή όλες οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης εφαρμόζουν το σύστημα HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point (Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) το οποίο αποτελεί ένα προληπτικό εργαλείο για τη διαχείριση της επικινδυνότητας για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων από την παραγωγή, τη μεταποίηση, συσκευασία, διανομή, αποθήκευση ως και την κατανάλωση των τροφίμων. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να συνοδεύει την εκάστοτε επιχείρηση μαζικής εστίασης, μικρής ή μεγάλης εμβέλειας. Αποτελεί επίσης σημαντικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το HACCP έναντι των υπολείπων στον ανταγωνισμό που υπάρχει, ο οποίος είναι πολύ έντονος στις μέρες μας. Το σύστημα HACCP, μπορεί να εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των τροφίμων, όταν εφαρμόζονται πιστά τόσο οι αρχές από τις οποίες διέπεται όσο και οι επί μέρους διαδικασίες του σχεδιασμού του. Αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα, το οποίο όταν εφαρμόζεται και συντηρείται σωστά, δίνει εγγυήσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ασφάλεια των τροφίμων. Το σημαντικότερο σημείο της αποτελεσματικής συντήρησης του συστήματος HACCP αποτελεί η συνεχής παρακολούθηση και τακτική ανασκόπησή του, παρακολουθώντας τις οποιεσδήποτε αλλαγές συμβαίνουν και μπορεί να επηρεάσουν το σύστημα και ιδιαίτερα νέες νομοθετικές απαιτήσεις και νέα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα των τροφίμων. Επίσης καθοριστικής σημασίας είναι και ο εκ των προτέρων καθορισμός των απαιτούμενων διορθωτικών ενεργειών, σε περίπτωση αποκλίσεων και η λήψη τους πριν το τρόφιμο φτάσει στον καταναλωτή.

Thesis
NonPeerReviewed

Τροφή, Βιομηχανία και εμπόριο
Ποιοτικές προδιαγραφές
Πρότυπα διαχείρισης ποιότητας


Greek

2014

http://anaktisis.uowm.gr/304/


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)