Η φέτα είναι το πιο ονομαστό ελληνικό τυρί. Είναι το παραδοσιακό ελληνικό τυρί με την μεγαλύτερη κατανάλωση στην χώρα αλλά και την μεγαλύτερη φήμη εντός και εκτός της Ελλάδος. Τα χαρακτηριστικά του μαγνητίζουν τους λάτρεις του. Η διαδικασία παραγωγής του, αν και εκσυγχρονισμένη στο μηχανικό σκέλος, είναι η ίδια με αυτή που μας δίδαξαν οι πρόγονοι μας. Απλά οι σύγχρονες μέθοδοι έκαναν πολύ πιο ποιοτική για τον καταναλωτή την διαδικασία της παραγωγής. Η υγιεινή του χώρου και η ποιότητα παραγωγής συνεπάγεται την παραγωγή ενός προϊόντος που σέβεται τον αγοραστή του.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρούσα πτυχιακή εργασία. Στοχεύει στην ανάλυση της διαδικασίας παραγωγής της φέτας και ακολούθως στον έλεγχο και την εφαρμογή του συστήματος HACCP στην μονάδα παραγωγής. Το σύστημα HACCP αποτελεί μια συστηματική προσέγγιση στην παραγωγή ασφαλών και αποδεκτών τροφίμων και βασίζεται στον εντοπισμό, επίβλεψη και αποτελεσματική διαχείριση των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (CCPs).