Τοπικοί οίνοι Σάμου και η συμβολή τους στην ανάπτυξη του νησιού
Λεκάτη, Ιακωβίνα
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι να αναδείξει τους τοπικούς οίνους της Σάμου αλλά και τη σημασία του οίνου γενικότερα για την ανάπτυξη της Σάμου όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό.
Αρχικά παρουσιάζονται οι διεθνείς και γηγενείς ποικιλίες αμπέλου και έπειτα οι ποικιλίες που ευδοκίμησαν στη Σάμο, κάνοντας τη διάσημη για τα κρασιά της.
Στην συνέχεια ακολουθώντας παραγωγική συλλογιστική πορεία εξετάζεται αρχικά η παγκόσμια και ελληνική οινοπαραγωγή και έπειτα η σαμιακή σε συνάρτηση με την ιστορία της νήσου για να καταστεί φανερό πως το σαμιακό οινεμπόριο δεν είναι ανεξάρτητο από τις διεθνείς συγκυρίες και πως ακολουθεί παρόμοια πορεία με την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο.
Από όλα αυτά θα δούμε πως το σύγχρονο οινεμπόριο κινείται σε καθοδική τροχιά λόγω αυξημένου ανταγωνισμού από τη μια αλλά και λόγω της απομάκρυνσης των ανθρώπων από την καλλιέργεια της γης.