Γλυκά κουταλιού η περίπτωση των επιχειρήσεων του Νομού Φλωρινας
Δαμιανίδου, Αναστασία
Τα σφάλματα της σύγχρονης διατροφής είναι τόσα πολλά, ώστε δεν αμφισβητούνται από κανένα υπερκατανάλωση ζάχαρης, λιπαρών, κρέατος, καθώς και βιομηχανοποιημένων τροφίμων, μας οδηγούν στο λογικό συμπέρασμα ότι η διατροφή μας σήμερα δεν είναι υγιεινή. Ένα μοντέλο διατροφής πρέπει να στηρίζεται, υποχρεωτικά, σε τρία βασικά κριτήρια: πρέπει να είναι οικολογικό, δηλαδή να λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα της ρύπανσης και του περιορισμένου χαρακτήρα των φυσικών πόρων, υγιεινό, δηλαδή προσαρμοσμένο στις επιταγές της καλής υγείας, ιστορικό και εθνολογικό, δηλαδή να εξετάζει τις συνέπειες του τρόπου διατροφής των λαών στην κατάσταση της υγείας τους. Προς όφελος των καταναλωτών η ευρωπαϊκή ένωση θέσπισε την αναγνώριση των γεωργικών προιόντων και τροφών ως προϊόντα ονομασίας προέλευσης και προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, τα οποία διατίθενται στην αγορά και είναι προς όφελος των παραγωγών καθώς και των μεταποιητών. Επίσης η ευρωπαϊκή ένωση έχει θεσπίσει κανόνες σήμανσης για τα τρόφιμα, με σκοπό να βοηθήσει όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές να γνωρίζουν τι αγοράζουν. Οι κανόνες αποσκοπούν στη διασφάλιση ολοκληρωμένης ενημέρωσης των καταναλωτών, για τα προϊόντα διατροφής, που αγοράζουν. Μια θέση στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι διεκδικούν οι γυναίκες της υπαίθρου. Το τελευταίο διάστημα οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί παρουσιάζουν μετρήσιμο μέγεθος στην αγροτική οικονομία.