Παραγωγή - ποιότητα μελιού από τον Γ.Σ. «ΣΙΘΩΝ» και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας
Κατσαρού, Μαρία
Στην εργασία αυτή επιχειρείται η παρουσίαση του συστήματος ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου όπως αυτό εφαρμόζεται στην επιχείρηση επεξεργασίας μελιού του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης. Η επεξεργασία και τυποποίηση αποτελεί το τελικό στάδιο μιας σειράς διεργασιών που αρχίζουν από την κυψέλη και τελειώνουν στο ράφι των υπεραγορών. Στόχος της μελέτης είναι να επισημανθούν οι παράγοντες κινδύνου που εμφανίζονται ή δύναται να εμφανισθούν στην παραγωγική διαδικασία του μελιού και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του ανθρώπου. Κάθε επιχείρηση που εντάσσεται στην παραγωγική διαδικασία των τροφίμων και δραστηριοποιείται στη Ε.Ε. υποχρεούται βάση των Καν. 178/2002 ΕΚ και 852/2004 ΕΚ να εφαρμόζει το σύστημα HACCP. Το σύστημα HACCP αναλύει τους παράγοντες κινδύνου και ορίζει τους υγειονομικούς κανόνες παραγωγής του προϊόντος.