Η χρήση διάφορων φυσικών και χημικών μέσων για τη συντήρηση των τροφίμων ήταν γνωστή από τους αρχαίους ακόμη χρόνους. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι πριν από 10.000 χρόνια συντηρούσαν τα τρόφιμα με καρυκεύματα, καπνό, αλκοόλη, ξύδι, έλαια και λίπη. Σήμερα στα τρόφιμα προστίθενται περισσότερες από 2500 χημικές ουσίες με σκοπό να προσδώσουν σε αυτά διάφορα χαρακτηριστικά. Οι ουσίες αυτές χαρακτηρίζονται ως πρόσθετα. Ειδικότερα, ως πρόσθετα ορίζεται κάθε ουσία ή μείγμα ουσιών, η οποία, ενώ η ίδια δεν καταναλώνεται ως τρόφιμο, σκόπιμα προστίθεται στα τρόφιμα για έναν από τους παρακάτω στόχους:
- ως συντηρητικό
- για τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας
- ως ενισχυτικό της οσμής και της γεύσης
- για τη βελτίωση του χρώματος
- για τον έλεγχο της υφής
- για άλλους λόγους
Ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (1998) κατατάσσει τα πρόσθετα σε κατηγορίες ανάλογα με τη φύση τους και τη σκοπιμότητα εφαρμογής τους.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, τα πρόσθετα τροφίμων περιλαμβάνονται σε ορισμένη λίστα και φέρουν το γράμμα Ε, ακολουθούμενο από έναν κωδικό αριθμό. Στη λίστα αυτή, που ανανεώνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, περιλαμβάνονται εκείνα τα πρόσθετα που αναγνωρίζονται ως ακίνδυνα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τρόφιμα που περιλαμβάνουν πρόσθετα με το γράμμα Ε μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.