Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής και παρουσίασης των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων πρωτίστως του αγελαδινού γάλακτος, αλλά και του γάλακτος που προέρχεται από γίδα, προβατίνα ή βουβάλα. Παράλληλα παρουσιάζονται οι λόγοι για τους οποίους γίνονται ποιοτικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια από τα οποία διέρχεται το γάλα, από την παραλαβή του από το ζώο έως την στιγμή που θα φτάσει στον καταναλωτή. Σκοπός την εν λόγω παρουσίασης είναι να γίνει αρχικά αντιληπτή η σημασία του ποιοτικού ελέγχου και ειδικότερα στην περίπτωση του γάλακτος, ενός προϊόντος το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από τον άνθρωπο.