Συγκέντρωση νιτρικών σε ποικιλίες μαρουλιού μετά από διαφορετικές επεμβάσεις λίπανσης = Concentration of Nitrates in Lettuce Varieties after Several Fertilization Treatments
Συγκέντρωση νιτρικών σε ποικιλίες μαρουλιού μετά από διαφορετικές επεμβάσεις λίπανσης = Concentration of Nitrates in Lettuce Varieties after Several Fertilization Treatments
Τσιβίκη, Δανάη
Το μαρούλι είναι ένα φυτό με ιδιαίτερη θρεπτική και οικονομική σημασία που χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινή μας διατροφή και κυρίως σε σαλάτες. Τη μεγαλύτερη παραγωγή μαρουλιών στον κόσμο έχουν οι Η.Π.Α. και ακολουθούν η Κίνα, η Ισπανία και ο Καναδάς. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 190.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 25.000 τόνους. Στην Ευρώπη και Αμερική καταναλώνεται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και περιλαμβάνεται μεταξύ των 22 κυριότερων λαχανικών.
Το μαρούλι όμως, περιέχει νιτρικά και νιτρώδη άλατα που τα συναντάμε σχεδόν σε όλα τα αλλαντικά και σε αρκετά άλλα λαχανικά, καθώς επίσης και στο πόσιμο νερό ορισμένων περιοχών. Εξετάζοντας τη σύσταση των τροφίμων που συμμετέχουν στην καθημερινή μας διατροφή, θα ανακαλύψουμε ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά, περιέχουν ουσίες που μπορούν με ευκολία να χαρακτηριστούν από άχρηστες έως και επικίνδυνες. Μια ιδιαίτερη κατηγορία τέτοιων ουσιών είναι και τα συντηρητικά, με βασικό εκπρόσωπό τους, τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα. Ουσίες καθόλου αθώες που, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν καταλάβει μια σημαντική θέση στην διατροφική μας αλυσίδα. Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα βρίσκουμε και στα λαχανικά μιας που παρέχονται σε ποσοστό άνω του 85%. Είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, αλλά η υπερβολική λήψη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.