Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της ποιότητας και της υγιεινής των αλιευμάτων με βάση τις υπάρχουσες κοινοτικές Οδηγίες και Κανονισμούς. Για το λόγω αυτό μελετάται η ποιοτική ταξινόμηση των αλιευμάτων βάσει της ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (εξαιρετικό, κατηγορία Α, κατηγορία Β και απαράδεκτο) και αντιπαρατίθενται τα μορφολογικά γνωρίσματα των φρέσκων και των αλλοιωμένων κατηγοριών. Στη συνέχεια αναλύονται τα τροφιμογενή παθογόνα βακτήρια και μικροοργανισμοί που προέρχονται από τα αλιεύματα και μεταδίδονται στον άνθρωπο. Καταγράφονται οι χημικοί/βιοχημικοί και μικροβιακοί δείκτες για την εύρεση των μικροοργανισμών αυτών καθώς και οι μέθοδοι με τις οποίες επιτυγχάνονται. Επίσης παρουσιάζεται ο υγειονομικός έλεγχος που πρέπει να πραγματοποιείται ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες των τροφιμογενών οργανισμών. Τέλος παρουσιάζονται οι τροφοτοξικώσεις ή τροφικές δηλητηριάσεις οι οποίες οφείλονται σε τοξίνες, οργανικούς εναπομένοντες ρύπους και βαρέα μέταλλα