Χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας στα τρόφιμα

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας στα τρόφιμα

Σεμπέκου, Ελένη

Η παρούσα εργασία, έχει ως αντικείμενο τη μελέτη βασικών χαρακτηριστικών της χρήσης της ιονίζουσας ακτινοβολίας στα τρόφιμα και το κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο άνθρωπος, θετικά ή αρνητικά από την κατανάλωσή τους. Παρά την έγκριση από τους Διεθνείς Εμπειρογνώμονες, η ακτινοβολία τροφίμων, δεν είναι και πολύ αποδεκτή λόγω της φτωχής επικοινωνίας μεταξύ του τι ακριβώς περιλαμβάνει η τεχνολογία και στα οφέλη που μπορεί να προσφέρει για την βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων. Η ακτινοβολία τροφίμων, περιλαμβάνει την έκθεση των τροφίμων σε πηγές ενέργειας, όπως οι ακτίνες «γ», οι ακτίνες Χ και οι δέσμες ηλεκτρονίων. Κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας, τα τρόφιμα δεν θερμαίνονται, όπως στην περίπτωση μικροκυμάτων, και καμία από την ακτινοβολία δεν διατηρείται από τα τρόφιμα. Η ακτινοβολία, δεν καθιστά τα τρόφιμα ραδιενεργά. Το κύριο όφελος της είναι ότι σκοτώνει τα επιβλαβή βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς, που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μπορεί επίσης να καθυστερήσει την ωρίμανση των τροφίμων, όπου με αυτό τον τρόπο, επεκτείνεται η ζωή του προϊόντος. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική απώλεια οποιονδήποτε θρεπτικών ουσιών μετά την ακτινοβόληση. Μια μικρή ποσότητα από βιταμίνες μπορεί να χάνεται, παρόμοια όμως με αυτή που χάνεται κατά τη διάρκεια συντήρησης με άλλες μεθόδους.

Thesis
NonPeerReviewed

Τρόφιμα - Μέτρα ασφαλείας
Ακτινοβολία
Συσκευασία, Υλικά της


Greek

2008

http://anaktisis.uowm.gr/694/


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)