Η χρήση των στέμφυλων οινοποιίας στη διατροφή κρεοπαραγωγών ορνιθίων : οργανοληπτικά χαρακτηριστικά παραγόμενου κρέατος
Μιχαλάκας, Αντώνιος
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η χρησιμοποίηση των υποπροϊόντων των γεωργικών βιομηχανιών, ως εναλλακτικών πηγών θρεπτικών ουσιών στη διατροφή των αγροτικών ζώων αποτελεί μια ενθαρρυντική προοπτική και αντικείμενο πολυάριθμων ερευνητικών μελετών. Η διερεύνηση δυνατότητας χρησιμοποίησης των στέμφυλων οινοποιίας στη διατροφή των αγροτικών ζώων επιβάλλεται λόγω του ότι παράγονται μεγάλες ποσότητες και αποτελούν σημαντικό ρυπογόνο παράγοντα. Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν η μελέτη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (χρώμα, οσμή, γεύση, τρυφερότητα, εύχυμο, ινώδες, περιεκτικότητα σε λίπος, επίγευση και συνολική αποδεκτικότητα) κρέατος ορνιθίων στη διατροφή των οποίων είχαν προστεθεί αποξηραμένα στέμφυλα οινοποιίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη στεμφύλων οινοποιίας σε συγκεντρώσεις 2,5 - 10 g/Kg τροφής στο σιτηρέσιο κρεοπαραγωγών ορνιθίων δεν επηρέασε αρνητικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου κρέατος. Ειδικότερα, η προσθήκη στεμφύλων οινοποιίας σε συγκεντρώσεις 5 -10 g/Kg τροφής μπορεί να επηρεάσει θετικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρέατος.