Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς=Organic farming of olive
Ιμπραήμ, Φυλίς
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια παρουσία των βιολογικών χαρακτηριστικών της ελιάς και των καλλιεργητικών της αναγκών καθώς και των ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Δίνεται ορισμός της βιολογικής καλλιέργειας, θα παρατεθούν οι απαιτήσεις, οι στόχοι και οι αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, ενώ θα παρουσιαστούν το νομοθετικό πλαίσιο που περιλαμβάνει την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, καθώς και οι εγκεκριμένοι φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα. Τέλος γίνεται μια εκτενής παρουσίαση της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς, η οποία θα περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία εκτάσεων και παραγωγής, τον τρόπο που εγκαθίσταται ένας βιολογικός ελαιώνας, οι εδαφικές, αρδευτικές και καλλιεργητικές απαιτήσεις του εν λόγω δέντρου. Η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των ασθενειών, των εχθρών της ελιάς, καθώς και του τρόπου αντιμετώπισης τους.