H ανάπτυξη του Νομού Φλώρινας μέσω του αγροτουρισμού - χειμερινού τουρισμού και των προϊόντων φασολιού και κρασιού
Γιάγκογλου, Καλλιόπη
Στην παρούσα μελέτη γίνεται μια προσπάθεια να καταγράφει η υφιστάμενη κατάσταση στον Νομό της Φλώρινας, τόσο ως προς τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης όσο και προς τις δράσεις που λαμβάνουν χώρο στην περιοχή στα πλαίσια του αγροτουρισμού αλλά και του χειμερινού τουρισμού. Επίσης μελετώντας τα τοπικά προϊόντα, όπως φασόλια και κρασί βλέπουμε ότι η ανάπτυξη του Νομού είναι συνυφασμένη με την παραγωγή και την προώθηση τους. Σκοπός της μελέτης είναι, μέσα από την αναλυτική παρουσίαση του Νομού, και την καταγραφή όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμικού τόπου, να εντοπιστούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες που προκύπτουν από την εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων και επεμβάσεων. Να αξιολογηθούν, δηλαδή οι επιπτώσεις των δράσεων που έχουν εφαρμοστεί στην μέχρι σήμερα πορεία του αγροτουρισμού στο Νομό καθώς και η συνοχή μεταξύ των στρατηγικών και των στόχων που έχουν επιλεγεί για την εφαρμογή αυτή σε συνδυασμό με την υφιστάμενη κατάσταση στην επιλέξιμη περιοχή και κατά επέκταση να τονιστεί η σημασία που έχει ο αγροτουρισμός αλλά και ο τουρισμός γενικότερα για την ευημερία των κατοίκων και την προβολή και ανάπτυξη του τόπου.