Παραγωγή και εμπόριο ελαιόλαδου στην Ελλάδα = Olive oil production and trade in Greece
Γιακουμάκη, Αικατερίνη
Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Ελληνικής Οικονομίας. Ως τρόφιμο είναι ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων, στη περιεκτικότητά του σε πολυφαινολικές ενώσεις και βιταμίνη Ε, ουσίες που εμφανίζουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση.
Συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο θα γίνει γενική αναφορά για το ελαιόλαδο, για την καλλιέργεια της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και την σημασία της ελαιοκαλλιέργειας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα αναφερθει ξεχωριστά σε ορισμένους από τους νομούς της Ελλάδας για την παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου.
Στο τρίτο, θα γίνει αναφορά στο αναξιοποίητο ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, για τις εξαγωγές Ελλάδας και των ανταγωνιστριών χωρών. Καθώς και τις εισαγωγές κυριότερων αγορών στις ΗΠΑ, στο Ην. Βασιλείου, στη Γερμανία, Καναδά, Αυστραλία, Γαλλία, Ελβετία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Αυστρία, Σουηδία.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, θα εξεταστεί αναλυτικά, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) όπου είναι ένα σύστημα επιδοτήσεων που πληρώνονται στους αγρότες, για τους στόχους της καθώς και την αναθεώρηση της ΚΑΠ για το ελαιόλαδο. Ύστερα για τις τιμές ελαιολάδου που αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση στην αγορά φέτος.