Για την παραγωγή του γάλακτος απαιτείται η πρώτη ύλη να παράγεται κάτω από καλές και υγιεινές συνθήκες έτσι ώστε το παραγόμενο προϊόν να δέχεται όσο το δυνατόν λιγότερες επιμολύνσεις και να ελαχιστοποιείται ο αριθμός του μικροβιακού φορτίου .Οι συνθήκες συντήρησης και μεταφοράς στο χώρο της εκτροφής θα πρέπει να είναι εξίσου ορθές αφού είναι γνωστό ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες διατηρούν το γάλα σχεδόν στην αρχική του κατάσταση.
Κατά την παραλαβή από τον χώρο του εργοστασίου ακολουθούν χημικές και μικροβιολογικές εξετάσεις για την διαπίστωση της καλής ποιότητας του.
Το γάλα το οποίο δεν τηρεί τις προδιαγραφές όπως π.χ. γάλα με μεγάλο αριθμό τοξίνης , γάλα με αντιβίωση , γάλα με ανεβασμένη οξύτητα ,είτε αραιώνεται με γάλα καλής ποιότητας είτε απομακρύνεται.