Η οργανοληπτική ανάλυση είναι ένας επιστημονικός κλάδος που χρησιμοποιείται για να προκαλέσει, να μετρήσει, να αναλύσει και να ερμηνεύσει τις αντιδράσεις σε εκείνα τα χαρακτηριστικά των τροφίμων που γίνονται αντιληπτές από τις αισθήσεις της όρασης, όσφρησης, γεύσης, αφής και ακοής.
Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές σημαντικές εξελίξεις στη χρήση της οργανοληπτικής ανάλυσης, τόσο στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, όσο και σε πολλές βιομηχανίες που δεν παράγουν τρόφιμα.
Ο οργανοληπτικός έλεγχος χρησιμοποιείται σε σημαντικό βαθμό στη βιομηχανία τροφίμων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, την τροποποίηση των συνταγών και την αξιολόγηση των προϊόντων. Παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της ποιότητας και της εμπορίας των προϊόντων. Πολλοί τύποι δοκιμών οργανοληπτικού ελέγχου έχουν επινοηθεί για να εκπληρώσουν μια σειρά από εξειδικευμένους στόχους. Οι κύριες κατηγορίες είναι οι δοκιμές διαφοροποίησης, οι δοκιμές προτίμησης και οι περιγραφικές δοκιμές.