Εκτίμηση της χημικής σύστασης φλοιών σπόρων σουσαμιού, σύμφωνα με τις μεθόδους Weende & Van Soest = Chemical composition of sesame hulls (Weende and Van Soest methods)
Εκτίμηση της χημικής σύστασης φλοιών σπόρων σουσαμιού, σύμφωνα με τις μεθόδους Weende & Van Soest = Chemical composition of sesame hulls (Weende and Van Soest methods)
Καγκελίδου, Ζαφείρω
Οι σπόροι σουσαμιού (Sesamum indicum L.) θεωρούνται από τους πρώτους ελαιούχους σπόρους που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο. Περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σπόρων σουσαμιού προέρχεται από τη Ασία και το 26% από την Αφρική. Η μέση ετήσια παραγωγή σπόρων σουσαμιού ανά στρέμμα υπολογίζεται στα 49kg. Πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται στην Ευρώπη (550kg/στρέμμα). Οι σπόροι σουσαμιού είναι μια σημαντική πηγή ελαίου (44-58%), πρωτεΐνης (18-25%), υδατανθράκων (περίπου 13,5%) και τέφρας (5%). Το έλαιο των σπόρων σουσαμιού περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες (λιγνάνες- lignans) αλλά και τοκοφερόλες. Οι φλοιοί των σπόρων σουσαμιού προκύπτουν ως υποπροϊόν κατά την επεξεργασία των σπόρων σουσαμιού μετά την εξαγωγή με εκχύλιση του ελαίου. Ανάλογα με τη διαδικασία που επιλέγεται, μηχανική ή χημική εκχύλιση, η χημική σύνθεση των φλοιών σπόρων σουσαμιού ποικίλει και ως εκ τούτου ποικίλει και η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, η οποία είναι δυνατό να κυμαίνεται μεταξύ 23% και 31% .