Αξιολόγηση των λαχανοκομικών φασολιών (Μπαρμπούνι και Yellowbird) ως προς την παραγωγή χλωρών φασολιών

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Αξιολόγηση των λαχανοκομικών φασολιών (Μπαρμπούνι και Yellowbird) ως προς την παραγωγή χλωρών φασολιών

Μποζοϊδης, Μιχαήλ

Η τρέχουσα εργασία πραγματεύεται τη σύγκριση 2 λαχανοκομικών ποικιλιών φασολιού(Μπαρμπούνι και yellow bird), ως προς την απόδοση παραγωγής χλωρών φασολιών. Γίνεται αναφορά στην καταγωγή και την εξάπλωση του φασολιού παγκοσμίως και την καλλιέργεια του στην Ελλάδα. Στη συνέχεια αναλύονται τα βοτανικά χαρακτηριστικά του φασολιού,οι οικολογικές απαιτήσεις καθώς επίσης και όλες οι καλλιεργητικές τεχνικές από την προετοιμασία του εδάφους μέχρι την συγκομιδή του λαχανοκομικού φασολιού. Επιπλέον αναφέρονται οι τρόποι εκτίμησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών, αποθήκευση, συσκευασία, χρησιμότητα, θρεπτική αξία, οι εχθροί και οι ασθένειες που προσβάλουν το φασόλι. Επίσης γίνεται η περιγραφή του πειράματος που διεξήχθη και παρουσιάζονται τα συμπεράσματα. Συνοψίζοντας, από τα αποτελέσματα προκύπτουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών όσον αφορά την πρωιμότητα και την συνολική απόδοση σε λοβούς . Πρωιμότερη και υψηλότερη απόδοση σε νωπούς λοβούς είχε η ποικιλία Μπαρμπούνι που ξεπέρασε την Yellowbird κατά 5 ημέρες ενώ και η συνολική παραγωγή λοβών ήταν κατά 18% μεγαλύτερη. Στις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες φαίνεται ότι η πρωιμότητα άνθισης εξασφαλίζει και υψηλότερη απόδοση αφού τα φυτά εκτίθενται λιγότερο στο ενδεχόμενο καταπόνησης λόγω υπερβολικών θερμοκρασιών το καλοκαίρι που μειώνουν σημαντικά τις τελικές αποδόσεις.

Thesis
NonPeerReviewed

Φασόλια


Greek

2017

http://anaktisis.uowm.gr/8961/


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)