Εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης ποιότητας σε χώρο εστίασης «Εστιατόριο»
Παπακωνσταντίνου, Δημήτριος
Η παρούσα πτυχιακή εργασία
εκπονήθηκε με στόχο την ανάπτυξη ενός γενικού σχεδίου
HACCP
για τους
χώρους εστίασης ενός εστιατορίου και αυτό έγινε με την διαγνωστική επίσκεψη σε
συγκεκριμένο εστιατόριο και με τη μετέπειτα σχεδίαση ενός συστήματος
HACCP.
Στην διαγνωστική επίσκεψη έγινε ενημέρωση του επιχειρηματία όσον
αφορά το σύστημα
HACCP, τη σχετική νομοθεσία τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και
σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης (που προδιαγράφουν την συγκρότηση των
επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι τα καταστήματα εστίασης),
και διαγνωστικός
έλεγχος του εστιατορίου στους χώρους παραλαβής,
αποθήκευσης, προετοιμασίας -παρασκευής και σερβιρίσματος.
Η κατάσταση των χώρων του εστιατορίου σε γενικές γραμμές κρίθηκαν
καλοί με εξαίρεση τις κτιριακές υποδομές όπως επίσης και τις πρακτικές του
προσωπικού όπου χρειαζόταν άμεση βελτίωση.(παλαιός κτιριακός εξοπλισμός,
λανθασμένη χειρισμοί παρασκευής τροφίμων).Αποφασίστηκε άμεσος σχεδιασμός
και υλοποίησης σχεδίου
HACCP
για την προστασία της υγείας του καταναλωτή
και σε εφαρμογή της νομοθεσίας. (ΚΥΑ / ΦΕΚ / 1219Β ́/ 4.10.2000)