Η πληροφόρηση στην ψηφιακή εποχή. Μελέτη περίπτωσης
Μαυρομάτη, Λίνα
Στην εργασία αυτή θα μελετηθούν τα κύρια χαρακτηριστικά της ψηφιακής εποχής, ο τρόπος που αυτά επηρέασαν την έννοια και την υπόσταση των πληροφοριών καθώς και ο ρόλος και η σημασία των ψηφιακών βιβλιοθηκών. Η ψηφιακή επανάσταση άλλαξε τον τρόπο, την ταχύτητα και τα μέσα που μεταδίδονται οι πληροφορίες σε παγκόσμια κλίμακα και εφαρμογή. Η μετάβαση αυτή επηρέασε τα βασικά χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες των παραδοσιακών βιβλιοθηκών καθώς οι ψηφιακές εφαρμογές άνοιξαν νέους δρόμους και ορίζοντες ώστε να δημιουργηθούν ψηφιακές βιβλιοθήκες συνδυάζοντας και αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα της νέας αυτής εποχής.
Συγκεκριμένα, ως μελέτη περίπτωσης θα εξετασθούν οι ψηφιακές βιβλιοθήκες στο πλαίσιο μιας ενιαίας πρόσβασης σε ένα κατανεμημένο περιβάλλον εργασίας, όπου οι διαφορετικοί βιβλιογραφικοί κατάλογοι διατίθενται μέσω του πρωτοκόλλου Ζ39.50. Το σημείο αναφοράς είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης αναζήτησης σε διαφορετικούς καταλόγους βιβλιοθηκών (πηγές) με βάση το πρωτόκολλο, καθώς και η ένταξη των αποτελεσμάτων (βιβλιογραφικών εγγραφών) που προκύπτουν από κάθε πηγή σε ένα ενιαίο σύνολο αποτελεσμάτων.
Στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιείται αναφορά στις βασικές έννοιες και χαρακτηριστικά της ψηφιακής εποχής. Υπογραμμίζονται οι θετικές επιπτώσεις και οι ανησυχίες καθώς και οι σημαντικές καινοτομίες που εφαρμοστήκαν στην μετάβαση προς την ψηφιακή επανάσταση.
Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζονται τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες της έννοιας της πληροφορίας και γίνεται μια σύγκριση μεταξύ των έντυπων και ψηφιακών μέσων πληροφόρησης. Επιπροσθέτως, γίνεται αναφορά στις ομάδες χρηστών των ψηφιακών δεδομένων και θα παρουσιαστεί η ανάγκη για ομοιογένεια και ποιοτική πληροφόρηση.
Στο τρίτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η ιστορική αναδρομή των ψηφιακών βιβλιοθηκών καθώς και αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις βασικές λειτουργίες τους, στην μετάβαση τους από τις παραδοσιακές βιβλιοθήκες και στις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο σκοπός της έρευνας και η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η έννοια της ανάλυσης περιεχομένου, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Στο πέμπτο κεφάλαιο αρχικά αναλύεται το περιβάλλον πρόσβασης, οι δυνατότητες αλλά κα το περιεχόμενο της διαδικτυακής πλατφόρμας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, Έπειτα εξετάζεται η διαδικτυακή πύλη «Αργώ» και γίνεται ποσοτική ανάλυση και στατιστική αναφορά των πινάκων που προκύπτουν από το εκάστοτε περιβάλλον. Τέλος, παρατίθενται τα χαρακτηριστικά των ψηφιακών και παραδοσιακών βιβλιοθηκών.
Στο έκτο κεφάλαιο θα αποδοθούν τα βασικά συμπεράσματα που συνδέουν την ψηφιακή εποχή, την πληροφόρηση καθώς και θα αποδοθεί ο τρόπος που επηρέασαν τις λειτουργίες των ψηφιακών βιβλιοθηκών.