Επισήμανση τροφίμων και ο ρόλος της στην ενημέρωση του καταναλωτή - Νομοθεσία

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Επισήμανση τροφίμων και ο ρόλος της στην ενημέρωση του καταναλωτή - Νομοθεσία

Στεφανής, Φώτης

Στον σύγχρονο Δυτικό κόσμο τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα της επιλογής κάθε είδους προϊόντος προς κατανάλωση το οποίο μπορεί να ικανοποιεί κάθε είδους ανάγκη του. Αυτή όμως η πληθώρα προϊόντων διαφορετικών ή μη, προκάλεσε την ανάγκη της επισήμανσης τους κατά την οποία θα γίνονται εμφανείς οι μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις των προϊόντων αυτών. Έτσι λοιπόν θεσπίστηκαν κανονισμοί οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είχαν στόχο να κατευθύνουν τον κάθε προμηθευτή ως προς την αναγραφή διαφόρων στοιχείων τα οποία θα το καθιστούσαν προτιμητέο και ασφαλέστερο για τον καταναλωτή. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια οι κανονισμοί και οι οδηγίες εξελίχθηκαν και βελτιώθηκαν, καθώς συνεχώς προέκυπταν ζητήματα που αφορούσαν την επισήμανση των τροφίμων. Τελικά όλοι οι κανονισμοί συμπτυχθήκαν στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2011 ο οποίος τροποποίησε και κατάργησε παλαιότερους και είναι πλέον σε ισχύ. Σκοπός της παρούσης Πτυχιακής εργασίας είναι η ανάλυση του Κανονισµού της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπ’ αριθ. 1169 / 2011 σχετικά µε την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιµα που αφορούν στην ποιότητα, την υγιεινή, την θρεπτική τους αξία, την πιθανή επικινδυνότητα από αλλεργιογόνες ουσίες, µέσω των ετικετών, στους καταναλωτές . Σκοπός είναι η παρούσα Πτυχιακή Εργασία να αποτελέσει ένα εύχρηστο “οδηγό’’ για τον καθηµερινό καταναλωτή, ο οποίος επιθυµεί και έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει ή ποιο από τα «φαινοµενικά όµοια» προϊόντα καλύπτει καλύτερα τις διατροφικές απαιτήσεις του. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να κάνει τις σωστές επιλογές οι οποίες θα καλύψουν στις ατοµικές του ανάγκες.

Thesis
NonPeerReviewed

Ασφάλεια τροφίμων
Καταναλωτές - Προστασία


Greek

2018

http://anaktisis.uowm.gr/9780/


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)