Application of Advanced Statistical Methods to Control and Improve Quality, and to Ensure Conformity of the QMS in Olive Processing and Standardization Factory

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Εφαρμογή Προηγμένων Στατιστικών Εργαλείων για την Βελτίωση της Ποιότητας και Επίτευξη Στόχων του Σ.Δ.Π, σε Βιομηχανία Επεξεργασίας και Τυποποίησης Ελιάς
Application of Advanced Statistical Methods to Control and Improve Quality, and to Ensure Conformity of the QMS in Olive Processing and Standardization Factory

ΜΙΧΟΣ, ΦΩΤΙΟΣ

Λογοθέτης, Νικόλαος, Δρ.
Μαυροειδής, Βασίλειος

Περιέχει : πίνακες, διαγράμματα, εικόνες
Η ποιότητα σήμερα αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα, για να μπορέσει μια βιομηχανία να επικρατήσει στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ένας από τους ορισμούς της ποιότητας, «η έλλειψη μεταβλητότητας», δείχνει πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η έννοια της ποιότητας με τη στατιστική. Τα διάφορα συστήματα διαχείρισης ποιότητας (Σ.Δ.Π) και συγκεκριμένα το πρότυπο ISO 9001 δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα, εάν οι διεργασίες που οδηγούν στο τελικό προϊόν είναι ικανές και εάν δύναται το σύστημα να αποδείξει ότι οι απαιτήσεις θα ικανοποιηθούν. Η συμμόρφωση με το πρότυπο, διασφαλίζεται σημαντικά με τον Στατιστικό Έλεγχο Ποιότητας, του οποίου βασικό εργαλείο είναι ο Στατιστικός Έλεγχος Διεργασιών με την χρήση των Διαγραμμάτων Ελέγχου. Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται η δυνατότητα ελέγχου και βελτίωσης της ποιότητας, μέσω της χρήσης προηγμένων στατιστικών εργαλείων, σε βιομηχανία επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς. Στόχος είναι να επιτευχθεί η συμμόρφωση του προϊόντος ως προς τις απαιτήσεις του προτύπου, με την συμβολή αντικειμενικών στατιστικών αναλύσεων των δεδομένων, ώστε τελικά το πρότυπο να λειτουργήσει ως εργαλείο συνεχούς βελτίωσης. Τα προϊόντα δεν θα παρακολουθούνται «εμπειρικά» αλλά διαμέσου κατάλληλων στατιστικών ελέγχων. Στη βιομηχανία επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς, σημαντικοί παράμετροι παραγωγής είναι το βάρος και ορισμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων (pH, αλατότητα, οξύτητα κ.λ.π). Δεδομένα μετρήσεων που πραγματοποιούνται μέσω των προτύπων HACCP και ISO 9001 για τα χαρακτηριστικά ποιότητας, αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και εφαρμόστηκαν συγκεκριμένα εργαλεία Στατιστικού Ελέγχου Διεργασίας για τον έλεγχό τους. Τα χαρακτηριστικά ποιότητας, των οποίων θα παρακολουθήσουμε την μεταβλητότητα, είναι το βάρος της συσκευασίας (βάζο 212 ml, πάστας ελιάς καλαμών), το Ph, η αλατότητα (% NaCl), η οξύτητα (% γαλακτικού οξέως) και το κενό αέρος στο βάζο (υποπίεση σε mmHg). Τα βασικά εργαλεία του Στατιστικού Ελέγχου Διεργασίας που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα Διαγράμματα Ελέγχου και συγκεκριμένα τα διαγράμματα I-MR chart, X-bar/S chart, EWMA chart. Για την εφαρμογή των Διαγραμμάτων Ελέγχου χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία των 2 Φάσεων I και ΙΙ. Στη Φάση Ι εφαρμόζονται τα Διαγράμματα Ελέγχου χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα, προκειμένου να «μετατραπεί» μία ενδεχομένως «εκτός ελέγχου» διεργασία, σε μια «εντός-(στατιστικού) ελέγχου» διεργασία και να εκτιμηθούν οι τιμές των παραμέτρων. Στη Φάση ΙΙ εξετάζεται η διεργασία σε πραγματικό χρόνο για το αν βρίσκεται σε εντός ελέγχου κατάσταση. Στην συνέχεια, μελετήθηκαν οι δείκτες τρέχουσας επίδοσης διεργασίας και δείκτες δυνατότητας διεργασίας για την εκτίμηση των διεργασιών, δίνοντας την πληροφορία της επάρκειας της ικανοποίησης των προδιαγραφών, ώστε η εταιρεία να βελτιώσει κατάλληλα τις διεργασίες της. Ακολούθως, καταγράφονται τα συμπεράσματα, τα οφέλη και η πιθανή κατεύθυνση προς την οποία μπορεί να τείνει η Στατιστική Ανάλυση στο μέλλον. Η παρούσα εργασία, ανέδειξε την αναγκαιότητά του Στατιστικού Ελέγχου Διεργασιών (πριν δεν εφαρμοζόταν στην εταιρεία), όχι μόνο για τη συντηρητική-εμπειρική παρακολούθηση των επιμέρους διεργασιών, αλλά και την περαιτέρω βελτίωση αυτών. Εξήχθησαν συμπεράσματα και παρουσιάστηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και αξιολογήθηκε η συνεισφορά της στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων όπου αξιοποιήθηκε για την βελτίωση των συνθηκών παραγωγής στην συνέχεια.
Today quality is probably the most important element, so that industries can survive in the modern competitive environment. One of the definitions of quality, “the lack of variability”, shows how close connected is quality with statistics. Τhe different quality management systems (Q.M.S), specifically the standard I.S.O 9001, gives answers to the questions if the procedures that lead to the final product are efficient and if the system can prove that the demands could be met. Compliance to the prototype is properly insured with the statistical quality control, which basic tool is the statistical processing control with the use of control diagrams. To this diplomatic paper is tried the possibility of control and improvement of quality by the use of advanced statistic tools in an industry that processed and standardized eatable olives. The target is that the product would comply to the demands of the prototype with the contribution of objective statistic analysis of the data, so finally the prototype would work as a tool of continuous improvement. The products will not be watched “empirically” but with the right statistical controls. In the industry of processing and standardizing eatable olive important parameters of the production are the weight and certain physical and chemical characteristics of the produced products (pH, saltity, acidity e.t.c). Counting data that are being made by the standards HACCP and I.S.O 9001 for the quality characteristics were used appropriately and were implied specific tools of statistic control procedures for their control. The quality characteristics of which we will observe the volatility is the weight of the packaging (212ml vase of “Kalamon” olive paste ), the pH, the saltity (% NaCl), the acidity (% of galactic acid ) and the void in the vase (subpressure at mmHg). The basic tools statistical processing control that are used are the control diagrams and specifically the diagrams I-MR chart, X-BAR/S chart, EWMA chart for the applications of the control diagrams , the procedure of two phases I, II were used. In phase I the control diagrams were applied by using historic data in order the whole process to come in a controlled environment and the prices of the parameters to be apprised. In phase II the procedure is put in real time to verify if it is within the control limits. After that, the parameters of running procedure and the parameters of the procedure possibility to make an estimate, were studied and they gave the information of adequacy of the satisfaction of demands so the company can improve properly the procedures. Next you will find the conclusions, the benefits and the possible direction that statistical analysis can go in the future. The present paper indicate the necessity of the statistical processing control (it was not implemented in the company) not only for the empirical follow of the rest of the procedures but also for the improvement of them. We were driven to conclusions and we presented proposals facing the problems and valued the contributions of statistic processing of data that was used for later improve the conditions of production.

Διπλωματική Εργασία / Thesis

Advanced Statistical Methods
Statistical Process Control
Ανάλυση Ικανότητας Διεργασίας
Χαρακτηριστικά Ποιότητας
Quality Features
Improve Quality
Προηγμένα Στατιστικά Εργαλεία
Process Capability Analysis
Βελτίωση Ποιότητας
Διαγράμματα Ελέγχου
Control Charts
Στατιστικός Έλεγχος Διεργασιών


Greek

2016-10-07T06:39:29Z
2016
2016-09-24

https://apothesis.eap.gr/handle/repo/32782

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο / Hellenic Open University

27
7
192





*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)