Επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εξόρυξη βωξίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο   

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εξόρυξη βωξίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας

Μπάλου, Αργυρώ, Νικόλαος

Ο βωξίτης αποτελεί το κύριο μετάλλευμα παραγωγής αλουμινίου. Τα σημαντικότερα αποθέματα βωξίτη της Ελλάδας εντοπίζονται στη γεωτεκτονική ζώνη Παρνασσού – Γκιώνας. Η Ελλάδα είναι η μόνη βωξιτοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας η εξόρυξη βωξίτη έχει μακρά ιστορία, ξεκινώντας περί το έτος 1930. Εδώ και δεκαετίες η εξόρυξη πραγματοποιείται στις ορεινές περιοχές της Π.Ε. Φωκίδας και των γειτονικών αυτής, αφήνοντας πίσω το άλλοτε πληγωμένο ή αποκατεστημένο φυσικό τοπίο. Εκτιμάται ότι τα αποθέματα βωξίτη της Ελλάδας φθάνουν τους 250 εκατομμύρια τόνους. Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να αποτυπώσει τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την εκμετάλλευση του βωξίτη στην Π.Ε. Φωκίδας και να αναδείξει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της αποκατάστασης μέσα από παραδείγματα αποκατεστημένων και μη περιοχών. Ακόμη, κρίθηκε αναγκαία η μελέτη των χαρακτηριστικών της Π.Ε. Φωκίδας που αποτελεί για περίπου 90 χρόνια το κέντρο δράσης των εξορυκτικών εταιρειών βωξίτη, καθώς και τα ανταποδοτικά οφέλη προς την περιοχή από τη δράση τους αυτή. Ενώ, τέλος αναλύονται οι μέθοδοι εκμετάλλευσης του βωξίτη και τα πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα αυτών. Σήμερα, η κυριάρχηση της επιφανειακής μεθόδου εξόρυξης, η μη τήρηση της νομοθεσίας από το ίδιο το κράτος και η απουσία ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά θέματα για δεκαετίες έχουν δημιουργήσει, κυρίως, στην περιοχή που ορίζεται από τους ορεινούς όγκους Παρνασσού και Γκιώνας ένα τοπίο από εναλλασσόμενες εκσκαφές, αποθέσεις εξορυκτικών στείρων αποβλήτων και πυκνό οδικό δίκτυο οδών προσπέλασης των μεταλλείων. Παρ΄όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου έτσι ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εκμετάλλευσης του βωξίτη. Έτσι, σήμερα η εξόρυξη πραγματοποιείται μόνο με υπόγειες εξορύξεις και η ερυθρά ύλη αποτίθεται σε στερεά μορφή σε ειδικούς χώρους στο χερσαίο περιβάλλον και όχι στον Κορινθιακό κόλπο.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Μεταλλεύματα - Εξόρυξη
Αποκατάσταση
Επιπτώσεις
ΠΕ Φωκίδας
Μέταλλα - Περιβαλλοντικές απόψεις
Βωξίτης
Γεωλογία - Ελλάδα
Μέταλλα - Βωξίτης


2018-11-05

http://estia.hua.gr/dl/object/hua.gr:21187
hua.gr:21187


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.