Η τομάτα ως τρόφιμο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες

This item is provided by the institution :
University of the Aegena   

Repository :
Institutional Repository Hellanicus   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Η τομάτα ως τρόφιμο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες (EL)

Κάβουρα, Ιωάννα - Ευάγγελος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Γεωργία και Περιβάλλον. (EL)

Η τομάτα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών και αντιοξειδωτικών που είναι σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία όπως είναι το κάλιο, η βιταμίνη C και Ε, τα φλαβονοειδή, το β-καροτένιο και το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο και το β-καροτένιο είναι τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά της τομάτας που ανήκουν στην κατηγορία των καροτενοειδών και το β-καροτένιο είναι η πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α. Συμβάλλουν στις αντιδράσεις της φωτοσύνθεσης και παράγονται στα πλαστίδια με την υψηλότερη συσσώρευση τους να βρίσκεται στους χλωροπλάστες και ειδικά στους χρωμοπλάστες. Το λυκοπένιο και το β-καροτένιο, παράγει το κόκκινο και κίτρινο χρώμα που σχετίζονται με τις τομάτες. Το ποσοστό και η σύσταση του καροτενοειδούς εξαρτώνται από την ποικιλία της τομάτας και την ωριμότητα του καρπού. Το λυκοπένιο είναι το κύριο καροτενοειδές που παρουσιάζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από το β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή. Ο ανθρώπινος οργανισμός δε μπορεί να παράγει το μόριο αυτό και χρειάζεται να το προμηθεύεται από τους καρπούς. Για την αύξηση της περιεκτικότητας αυτών των σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών στους καρπούς των φυτών έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές έρευνες σχετικά με τις επιρροές που έχει η γενετική, οι καλλιεργητικές τεχνικές και το περιβάλλον. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις συγκεντρώσεις του λυκοπενίου στις διάφορες ποικιλίες της τομάτας, οι οποίες μπορούν να μεγεθύνουν από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές, ειδικά εκείνων που επιδρούν στην θρεπτική κατάσταση των φυτών. Για αυτό το λόγο στην παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε σύγκριση της οργανικής και της συμβατικής τομάτας στο λυκοπένιο και στο β-καροτένιο προκειμένου να αξιολογηθεί ποιο σύστημα διαχείρισης οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση λυκοπενίου ή β-καροτένιου. Αυτή η έρευνα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για περισσότερες μελέτες που θα αφορούν τα καλλιεργητικά μέτρα τα οποία αφενός θα προστατεύουν το περιβάλλον και αφετέρου θα παρέχουν καρπούς με υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Η παραγωγή βιοτροφίμων αποτελεί ένα σύγχρονο στοίχημα για τη διατροφή του ανθρώπου, όπως και για την γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή του μέλλοντος.

masterThesis

Antioxidants (EL)
Carotenoids (EL)
Τομάτα (EL)
Β-καροτένιο (EL)
Καροτενοειδή (EL)
Λυκοπένιο (EL)
Tomato (EL)
B-carotene (EL)
Αντιοξειδωτικά (EL)
Lycopene (EL)


2006

http://hdl.handle.net/11610/15271

2015-11-20T08:22:45Z

Μυτιλήνη





*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)