ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ

This item is provided by the institution :
/aggregator-openarchives/portal/institutions/uoa   

Repository :
Pergamos Digital Library   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ

Κάτσα Μαρία (EL)
Katsa Maria (EN)

Οι βιταμίνες είναι ενώσεις με υψηλή διατροφική αξία και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής. Στόχος της παρούσας διατριβής ήταν η ανάπτυξη ευαίσθητων, εκλεκτικών και αποτελεσματικών μεθόδων για τον προσδιορισμό των λιποδιαλυτών και υδατοδιαλυτών βιταμινών σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης με τη χρήση υγροχρωματογραφικών τεχνικών. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση των υπάρχοντων μεθοδολογιών για τον προσδιορισμό των βιταμινών και στην συνέχεια ανάπτυξη, βελτιστοποίηση και επικύρωση των μεθόδων που προέκυψαν. Το πειραματικό μέρος της διατριβής αποτελείται από πέντε μέρη: (1) Συγκριτική μελέτη για τον προσδιορισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών σε παιδικές τροφές με βάση το ρύζι με HPLC-DAD και UHPLC-APCI-MS/MS (Κεφάλαιο 2), (2) Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου για τον προσδιορισμό της λιποδιαλυτής βιταμίνης Κ σε παιδικές τροφές με Υγροχρωματογραφία συζευγμένη με φασματομετρία μάζας (UHPLC-APCI-MS/MS) (Κεφάλαιο 3), (3) Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου για τον προσδιορισμό υδατοδιαλυτών βιταμινών σε δημητριακά με χρήση Υγροχρωματογραφίας συζευγμένη με Φασματομετρία Μάζας (UHPLC-ESI-MS/MS) (Κεφάλαιο 4), (4) Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου για τον προσδιορισμό της βιταμίνης Β12 σε γιαούρτι με χρήση Υγροχρωματογραφίας συζευγμένη με Φασματομετρία Μάζας (UHPLC-ESI-MS/MS) (Κεφάλαιο 5) και (6) Προσδιορισμός υδατοδιαλυτών βιταμινών σε τρόφιμα με Υγροχρωματογραφία συζευγμένη με Φασματομετρία Υψηλής Διακριτικής Ικανότητας (HRMS) (Κεφάλαιο 6). Στόχος είναι οι μελέτες αυτές να αποτελέσουν ένα βήμα προόδου στην ανάλυση των βιταμινών παρέχοντας αξιόπιστα αποτελέσματα με την χρήση κατάλληλων μεθόδων για αναλύσεις ρουτίνας. (EL)
Vitamins are with high nutritional value compounds and for this reason used as additives in foods and supplements. The objective of this thesis was the development of sensitive, selective and effective methods for the determination of fat-soluble and water-soluble vitamins in food of plant and animal origin using liquid chromatography techniques. Initially, a bibliographic review of existing methodologies was carried out for the determination of vitamins and then the development, the optimization and the validation of the methods were conducted. The experimental section of the thesis is constituted of five parts: (1) Comparative study for the determination of fat-soluble vitamins in rice-cereal baby foods using HPLC-DAD and UHPLC-APCI-MS/MS (Chapter 2), (2) Method development and validation for the determination of fat-soluble vitamin K in baby foods by HPLC coupled to mass spectrometry (UHPLC-APCI-MS/MS) (Chapter 3); (3) Method development and validation for the determination of water-soluble vitamins in cereals using liquid chromatography coupled to mass spectrometry (UHPLC-ESI-MS/MS) (Chapter 4); (4) Method development and validation for the determination of vitamin B12 in yogurt using liquid chromatography coupled to mass spectrometry (UHPLC-ESI-MS/MS) (Chapter 5) and (6) Determination of water-soluble vitamins in foods using liquid chromatography coupled to high-resolution mass spectrophotometry (HRMS) (Chapter 6).The aim of these studies is to constitute a step forward in the analysis of vitamins providing reliable results using appropriate methods for routine analysis. (EN)

born_digital_thesis
Διδακτορική Διατριβή (EL)
Doctoral Dissertation (EN)

Θετικές Επιστήμες (EL)
Science (EN)


Greek

2022

uoadl:2974858
https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/object/uoadl:2974858





*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)