Γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές στη διατροφή των παραγωγικών ζώων

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές στη διατροφή των παραγωγικών ζώων

Ηλιάδης, Ηρακλής-Βασίλειος

Στην σημερινή εποχή καταναλώνονται προϊόντα και παράγονται ζωοτροφές ορισμένες από τις οποίες προέρχονται από φυτικούς οργανισμούς που έχουν υποστεί την διαδικασία της γενετικής τροποποίησης ( Genetic modification ). Η πάροδος των ετών και των καλλιεργειών στα αγροτεμάχια είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν ορισμένα προβλήματα στις αποδόσεις των φυτικών καλλιεργειών και την ομαλή φυσιολογίας τους.. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής : • Αρχικά, η χρησιμοποίηση των γεωργικών φαρμάκων σε υπερβολικές δόσεις λόγω άγνοιας των αγροτών. • Η μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών με την πάροδο των ετών το οποίο αποτελεί σημαντική παράμετρο. Αυτοί οι παράγοντες προκαλούν σημαντικές διακυμάνσεις που προκαλούν ζημίες στην εθνική οικονομία όλων των χωρών . Έτσι, οι επιστήμονες δεσμεύτηκαν ούτως ώστε με την χρήση της Βιοτεχνολογίας, των γνώσεων και τις τεχνολογικές μεθόδους που ανακαλύφθηκαν να επεξεργαστούν χάρη στην Γενετική Μηχανική τους φυτικούς οργανισμούς και να τους μετασχηματίσουν με τον κατάλληλο τρόπο και με ασφάλεια έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός ο οποίος θα παρουσιάσει ανθεκτικότητα, κατάλληλη προσαρμοστικότητα και υψηλές αποδόσεις συγκομιδής. Με λίγα λόγια η χρήση της Γενετικής Μηχανικής αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων για να μελετήσουν το DNA του οργανισμού που προορίζεται για μελέτη και να οδηγηθεί στην βελτίωση του μετά από κατάλληλο μετασχηματισμό εισαγάγοντας ορισμένες φορές ξένα γονίδια άλλων οργανισμών σε αυτό . Αυτό έχει ως σκοπό το νέο γονίδιο που αντικαθιστά τον παλαιό να είναι ανθεκτικότερο και εύκολα προσαρμοστικό στις εξωγενείς συνθήκες του περιβάλλοντος που δοθούν για να αντιμετωπίσει. Πηγή : [Η απόδοση των Γενετικά Τροποποιημένων Αγροτικών Προϊόντων από την κοινωνία και η εικόνα που προωθούν οι οικολογικές οργανώσεις και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Πτυχιακή Διατριβή, Ταξείδη Ευστρατία, 2013] Η μέθοδοι με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η Γενετική τροποποίηση των φυτικών οργανισμών είναι η Τεχνολογία ανασυνδιασμένου DNA, η Μοριακή Γενετική , η Μοριακή Βιολογία, η Κυτταρολογία και η Βιοχημεία.

Thesis
NonPeerReviewed

Διατροφή
Αγροτικά ζώα
Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα


Ελληνική γλώσσα

2019

http://anaktisis.uowm.gr/10162/


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.