Διαχείριση του πρωτογάλακτος σε μόσχους και αμνοερίφια γαλακτοπαραγωγής

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Διαχείριση του πρωτογάλακτος σε μόσχους και αμνοερίφια γαλακτοπαραγωγής

Βασδραβανίδης, Χρήστος

Στη παρούσα πτυχιακή διατριβή ο αναγνώστης μπορεί να λάβει γνώση για τη διαχείριση του πρωτογάλακτος στα μεγάλα και μικρά νεογνά μηρυκαστικά. Αρχικά, γίνεται μία αναφορά στη διαφοροποίηση του πρωτογάλακτος από το κανονικό και πλήρες γάλα, στη σημαντικότητα και τον ρόλο του. Κατόπιν, αναλύονται οι φυσικές ιδιότητές του, η θρεπτική του σύσταση και τα ανοσολογικά του οφέλη. Σε επόμενα κεφάλαια, γίνεται λόγος για τη βακτηριακή σύστασή του, τις αντιμικροβιακές ιδιότητες και την βακτηριακή μόλυνσή του. Ακόμα, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να μάθει για την παστερίωση-θερμική επεξεργασία του, την ποιότητα του, την ποσότητα χορήγησης, την απορρόφησή του από το νεογέννητο, τον χρόνο λήψης και κατάποσής του. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα γνωστοποίησης του τρόπου χορήγησής του, των παραγόντων που επηρεάζουν την επιτυχία τροφοδότησης και επαρκούς πρόσληψης, καθώς και των συμπληρωμάτων και υποκατάστατων. Συμπληρωματικά, παρέχονται πληροφορίες για τις πηγές του πρωτογάλακτος, την συλλογή, αποθήκευση, συντήρηση και απόψυξη και τις ασθένειες που μεταδίδονται με το πρωτόγαλα. Τέλος, γίνεται αναφορά στα οφέλη του πρωτογάλακτος στην μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα και μακροζωία. Η εργασία αποσκοπεί στο να αφυπνίσει την συνείδηση του αναγνώστη σχετικά με τη σημαντικότητα και τον ρόλο του πρωτογάλακτος, την επίδρασή της διαχείρισής του στην υγεία και ευζωία των νεογέννητων μηρυκαστικών, καθώς και να διερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη ποιότητά και ποσότητά του στην ανάπτυξη και απόδοση των νεαρών γαλακτοπαραγωγών μοσχαριών και αμνοεριφίων. Να αξιολογήσει τη θρεπτική και μικροβιολογική σύνθεση δειγμάτων από πρωτόγαλα καθώς και να περιγράψει τα βακτήρια που απομονώνονται πιο συχνά από το πρωτόγαλα που παρέχεται σε νεογέννητους μόσχους και αμνοερίφια γαλακτοπαραγωγής. Επίσης, να καθορίσει τον ποσοτικό προσδιορισμό της βακτηριακής μόλυνσης του πρωτογάλακτος. και να αξιολογήσει τις συσχετίσεις μεταξύ βακτηρίων στο πρωτόγαλα και των ημερών και ωρών άμελξης του πρωτογάλακτος. Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση σε βάσεις δεδομένων Google, με κριτήρια αναζήτησης άρθρα, έρευνες και επιστημονικές εργασίες στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, ενώ υλοποιήθηκε σχετική μελέτη επιστημονικών συγγραμμάτων. Συμπερασματικά, για αυτό το ζήτημα υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι, καταρτισμένοι ερευνητές, και η σχετική έρευνα συνεχίζεται. Επαφίεται στον αναγνώστη με κριτική αντίληψη διαβάζοντας το εκπόνημα αυτό να σχηματίσει τη δική του άποψη για τη διαχείριση του πρωτογάλακτος στα νεογέννητα μοσχάρια και αμνοερίφια γαλακτοπαραγωγής, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Thesis
NonPeerReviewed

Γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες - Τροφοδοσία και ζωοτροφές
Γαλακτοπαραγωγή
Γαλακτοκομική μικροβιολογία


Ελληνική γλώσσα

2019

http://anaktisis.uowm.gr/10164/


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.