Ασφάλεια δικτύων και υπολογιστικών συστημάτων και χρήση εργαλείων KaliLinux

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ασφάλεια δικτύων και υπολογιστικών συστημάτων και χρήση εργαλείων KaliLinux

Μόσχου, Αικατερίνη
Βασιλείου, Ελένη-Μαρία

Η εργασία έχει ως στόχο την ανάλυση της ασφάλειας στα δίκτυα και στα υπολογιστικά συστήματα. Επίσης, αποσκοπεί στη γνωριμία με το KaliLinux και των εργαλείων που διαθέτει μέσα από παραδείγματα σεναρίων. Εισαγωγικά, τα τρία πρώτα κεφάλαια αποτελούν το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο για την κατανόηση της παρούσας εργασίας. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ασφάλεια του διαδικτύου καθώς και τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες απειλές και προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν αλλά και οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζονται τα προβλήματα αυτά μέσω των μηχανισμών ασφάλειας. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα λειτουργικά συστήματα, οι απειλές που δέχονται καθώς και οι μηχανισμοί ασφαλείας για την πρόληψη από τις απειλές. Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των υπολογιστικών συστημάτων, αναλύεται η ασφάλεια στα υπολογιστικά συστήματα και αναφέρονται οι παραβιάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αυτά. Στα επόμενα τρία κεφάλαια κεφάλαιο αναλύονται διάφοροι τρόποι ασφάλειας που έχουν καθιερωθεί όπως τα τείχη προστασίας (firewall), το μοντέλο αναφοράς OSI και η κρυπτογραφία. Αναλυτικότερα, στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι κατηγορίες των τειχών προστασίας, αναλύεται η λειτουργία τους και προσδιορίζονται οι λόγοι που καθιστούν τα τείχη προστασίας απαραίτητα. Οι μέθοδοι κρυπτογράφησης καθώς και οι αδυναμίες της ασφάλειας στην κρυπτογράφηση παρουσιάζονται στο έκτο κεφάλαιο. Το έβδομο κεφάλαιο αποτελεί ένα μικρό οδηγό για το KaliLinux και τα εργαλεία που διαθέτει για θέματα ασφάλειας της πληροφορίας. Για την καλύτερη κατανόηση αυτών τον εργαλείων KaliLinux, επιλέχθηκε το εργαλείο Commix πάνω στο οποίο παρουσιάζονται δύο σενάρια για τη χρήση. Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στα πλαίσια της παρούσας εργασίας.

Thesis
NonPeerReviewed

Ασφάλεια δικτύου
Ασφάλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών
Υπολογιστικά συστήματα


Ελληνική γλώσσα

2019-06

http://anaktisis.uowm.gr/10209/


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.