δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Αύξηση των ποσοστών λίπους και πρωτεΐνης στο γάλα αιγών τους θερινούς μήνες στην Κύπρο
Ευγενίου, Στυλιανός
Η παρούσα πτυχιακή εργασία είχε ως σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος που απασχολούσε έντονα τους παραγωγούς και τους τυροκόμους στην περιοχή της Κύπρου. Το πρόβλημα αυτό αφορά τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος που είναι το λίπος και η πρωτεΐνη, συγκεκριμένα την περίοδο του θέρους και κατά τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο. Το πρόβλημα αφορά το αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο φαίνεται να έχει πτώση των ποιοτικών χαρακτηριστικών την θερινή περίοδο και αποτελεί την κύρια ύλη για την παραγωγή χαλουμιού.
Το πρόβλημα αυτό παρατηρείται τους θερινούς μήνες, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, τα ζώα χρειάζεται να καταναλώνουν υψηλό ποσοστό σε νερό. Αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα την πτώση του ποσοστού (επί τοις εκατό) του λίπους και της πρωτεΐνης στο γάλα. Επιπλέον οδήγησε σε δυσάρεστες επιπτώσεις στην εμπορική του αξία. Στο πείραμα αυτό χρησιμοποιήθηκαν τριάντα ζώα που προήλθαν από διασταύρωση υποκειμένων Δαμασκού και Ζαανεν. Αυτά τα ζώα γεννήθηκαν την ίδια χρονική περίοδο. Στην συνέχεια χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες. Στις δύο ομάδες εκ των τριών σε διάστημα μιας εβδομάδας μετά των διαχωρισμό τους, έγιναν σταδιακές αλλαγές στα υλικά του σιτηρεσίου. Δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν τα εξής υλικά: καλαμπόκι, κριθάρι, σόγια, ζαχαρόπιτα, μεθειονίνη και φυτικό λίπος. Ενώ στην τρίτη ομάδα συνεχίστηκε η αρχική καθορισμένη δίαιτα που περιείχε καλαμπόκι, σόγια και κριθάρι χωρίς κάποιο άλλο πρόσθετο.
Οι δειγματοληψίες και οι αναλύσεις γίνονταν ανά δεκατέσσερις ημέρες, πρωί-βράδυ, σε 66 δείγματα σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο στο γάλα. Στις δύο ομάδες που έγινε η αλλαγή στην διατροφή τους, παρατηρήθηκε σε πρώιμο στάδιο (από την δεύτερη ανάλυση) αύξηση στο ποσοστό λίπους και πρωτεΐνης. Ενώ στην τρίτη ομάδα, που δεν υπήρξε αλλαγή στην διατροφή τους, παρατηρήθηκε η σταθερή πτωτική τάση του ποσοστού λίπους και πρωτεΐνης αλλά και της ποσότητας του γάλακτος.
Στόχος μου ήταν η αύξηση τις περιεκτικότητας των ποιοτικών χαρακτηριστικών του γάλακτος εκ μέσου της διατροφής.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.