Χημική σύσταση αγελαδινού γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Χημική σύσταση αγελαδινού γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας

Χαραλαμπίδου, Αγνή

Thesis
NonPeerReviewed

2020


Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά φρέσκου γάλακτος που πωλούνται σε καταστήματα τροφίμων στην πόλη της Φλώρινας. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται οι τύποι γάλακτος, η σύσταση του γάλακτος και η διατροφική αξία του. Επίσης, αναλύονται οι διεργασίες στις οποίες υποβάλλεται το νωπό γάλα και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται, όπως οι δοκιμές ελέγχου της ποιότητας του γάλακτος και οι έλεγχοι των συστατικών του νωπού γάλακτος. Τέλος γίνεται αναφορά στην εγχώρια παραγωγή γάλακτος και προϊόντων γάλακτος και στην εγχώρια κατανάλωσή τους με οικονομικούς δείκτες. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η έρευνα που εκπονήθηκε στο Ερευνητικό Εργαστήριο του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τέσσερα δείγματα νωπού αγελαδινού γάλακτος από διαφορετικές εποχές (άνοιξη και φθινόπωρο) εξετάστηκαν για την περιεκτικότητα σε υγρασία (στερεό υπόλειμμα), το pH, την αγωγιμότητα, το δείκτη διάθλασης, το σημείο πήξης, το ειδικό βάρος, την οξύτητα, την λιποπεριεκτικότητα, την πρωτεΐνη, την λακτόζη και την τέφρα (στερεό υπόλειμμα άνευ λίπους). Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις τιμές που δίνονται στην Ελληνική Νομοθεσία.

Γαλακτοκομία

Ελληνική γλώσσα

cc_by_nc_nd




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.